Online-oerwoudgeluiden maken probleem niet erger, wel openlijker

Een paar reacties op een foto met donkere spelers van Oranje waren racistisch getint. Actie van het Openbaar Ministerie kan duidelijk maken dat deze niet door de beugel kunnen. Maar zulke maatregelen veranderen een smakeloze voetbalcultuur nog niet.

Zelfs Johan Derksen schaarde zich bij de verontwaardigde vertegenwoordigers van weldenkend Nederland.

De niet altijd even politiek correcte voetbalanalist liet maandagavond in het tv-programma Voetbal International luidkeels weten dat racisme nooit mag worden gebagatelliseerd en dat racisten dienen te worden aangepakt. Stoere taal.

Vervolging

Aanleiding was de ophef over een paar reacties op internet op een selfie van Oranjespeler Leroy Fer. Op de foto waren negen donkere voetballers te zien, wat tot verwijzingen naar Zwarte Piet en (dis)kwalificaties als ‘FC Aap’ leidde.

Dat is natuurlijk onfatsoenlijk. En het Openbaar Ministerie kan inderdaad tot vervolging overgaan. Wat in dit geval wordt vergemakkelijkt doordat reacties onder eigen naam werden geplaatst.

Op al die anonieme reaguurders die dagelijks krankzinnige taal uitslaan op internet, is moeilijk greep te krijgen.

Boos

Ook coryfeeën als Robin van Persie en Wesley Sneijder toonden zich erg boos. Zij wekten de indruk dat zich een heel nieuw verschijnsel had geopenbaard.

Maar dit is niet zo. Wie weleens op een gewone voetbaltribune zit, is al lang vertrouwd met racistische – en seksistische en homofobe – opmerkingen. Dat is de cultuur van de voetbalsupporter.

Een voetbalsupporter die het vaak niet prettig vindt als zijn team wordt gedomineerd door gekleurde spelers en in een heel enkel geval oerwoudgeluiden slaakt als zij aan de bal komen.

Prestaties

Nieuw is dat die oerwoudgeluiden nu naar internet verplaatst zijn. De problemen zijn niet erger, maar openlijker.

Actie van het OM kan duidelijk maken dat laatdunkende opmerkingen over ‘gepigmenteerde medemensen’, zoals GeenStijl ze jolig pleegt te noemen, niet door de officiële beugel kunnen.

Maar goede prestaties van zwarte spelers die zich onttrekken aan alle vooroordelen, zijn de beste remedie tegen de uitwassen van de voetbalcultuur. Ruud Gullit en Frank Rijkaard hebben meer betekend voor de strijd tegen racisme dan welke goedbedoelende politicus of journalist ook.