Rendementsdenken: gebeurde het maar vaker, zeker bij de overheid

'ANP'

De Maagdenhuisbezetters en enkele docenten van de UvA vinden het maar niets, dat rendementsdenken. Het riekt namelijk naar kapitalisme en hard werken.

We hebben weer een nieuw begrip in het Nederlands: rendementsdenken. De taalliefhebber ziet meteen de schoonheid van het vijflettergrepige woord: het bevat uitsluitend de klinker e.

Rendementsdenken gebeurt tegenwoordig aan universiteiten. Die kijken of een studie voldoende belangstelling trekt en als dat niet zo is, dan wordt de studie opgeheven. Hopelijk letten ze daarbij ook op de kansen op de arbeidsmarkt die een studie biedt.

Restaurant

Studenten zijn de laatste jaren ook het ‘slachtoffer’ van rendementsdenken. Halen zij tijdens een studiejaar onvoldoende rendement, dan kunnen zij vertrekken.

Je zou denken: heel verstandig. Een restaurant dat geen klandizie trekt en dus geen rendement haalt, sluit toch ook zijn deuren? Gebeurde dat maar vaker bij de overheid. Bijvoorbeeld bij ontwikkelingssamenwerking. Geen rendement? Dan houden we er toch mee op!

Bezettingen

Een paar (van de 30.000) studenten aan de UvA en bevriende krakers vinden dat maar niks, rendementsdenken. Het riekt namelijk naar kapitalisme en hard werken. Zij bezetten daarom het Maagdenhuis en woonden dat lekker uit.

Gelukkig is het Maagdenhuis afgelopen zaterdag ontruimd: het had het College van Bestuur gesierd als ze het eerder had aangedurfd om een eind te maken aan deze huisvredebreuk.

Gedoe

Maar het gedoe is nog niet voorbij. Maandag 13 april, kregen 300 (van de 5.000) medewerkers van de universiteit onder leiding van een hoogleraar financiële geografie ruim baan in NRC Handelsblad om hun gal te spuien over de ontruiming (jaja, het Maagdenhuis ligt aan het Spui).

Deze groep van 300 ziet de krakende studenten als ware vrijheidsstrijders. ‘#Maagdenhuis werd op de sociale media het symbool voor verzet tegen de neoliberalisering van het hoger onderwijs en, breder, tegen de financialisering en het rendementsdenken binnen het publieke domein.’

Proef het nog eens op de tong: verzet tegen de financialisering en het neoliberale rendementsdenken binnen het publieke domein.

De namen van de ondertekenaars zijn te lezen via nrc.nl. Je zou wel gek zijn als je (je kind) zou (laten) studeren bij een van deze docenten.