Premium Lock Wetgever ging in fout bij Anne Faber, niet rechter

Zoektocht naar Anne Faber in Zeewolde. Foto:ANP

Het rechterlijke oordeel is niet onfeilbaar. Die waarheid is voor nabestaanden van een ernstig misdrijf. De vader van de vermoorde Anne Faber heeft niks aan deze waarheid. Zijn kind, zijn dochter, leeft niet meer. Een onverdraaglijke pijn ervaart deze vader. Wat een horror!

Ik weet niet hoe je dit verdriet ooit kunt verwerken. Terecht zoekt de vader van een vermoorde dochter naar een verklaring hoe het mogelijk is dat een psychopaat zomaar kan rondlopen. Toch is het recht meer dan een individuele tragische toestand. Dit neemt niet weg dat we ons (met Faber) moeten verdiepen in deze zaak: waar ging het fout bij de vervolging en veroordeling van de moordenaar van Anne?

Niet 16 jaar, maar 11 jaar gevangenisstraf

Michael P. is de moordenaar van Anne. Hij is in 2011 veroordeeld voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes. De rechtbank veroordeelde hem tot 16 jaar gevangenisstraf. Het Hof legde in hoger beroep Michael P. niet 16 jaar, maar 11 jaar gevangenisstraf op. Hij kreeg geen tbs.

Waarom perverse Michael P. zo snel weer vrij rondliep, lees hier het stuk van Gerlof Leistra

Dankzij het systeem van vervroegde vrijlating kwam Michael P. al in 2017 vrij. Wel stond hij onder toezicht van reclassering. Eenmaal vrij ging hij weer op jacht naar een slachtoffer: in september 2017 verkrachtte, vermoordde en begroef hij de 25-jarige Anne Faber. Het duurde een aantal dagen totdat Anne werd gevonden. In deze periode verkeerde de familie Faber in een verschrikkelijke toestand.

De vader van Anne, Wim Faber, is tot de conclusie gekomen dat de dood van zijn dochter het gevolg is van ‘falen van de rechtsgang’. In de Volkskrant schreef hij een open brief waarin hij de voorzitter van het gerechtshof ter verantwoording roept:

Uit de brief van Wim Faber, de vader van Anne:

‘Ik stel vast dat het gerechtshof de doelen van de strafrechtspleging, namelijk het voorkomen van herhaling en het beschermen van de samenleving, uit het oog heeft verloren. (…) Ik acht u, als voorzitter van het hof, in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van de rechtsgang van destijds, en ik vind dat u uw huidige functie als procureur-generaal moet neerleggen in het belang van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de rechtspraak.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw