Het laatste taboe: seksueel geweld in verpleeghuizen

04 juli 2024Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

In podcast ‘Elke Week’ gaan Sam Verbeek en Geerten Waling in gesprek met onderzoekjournalist Marthe-Geke Bracht over seksueel geweld in verpleeghuizen voor mensen met dementie. Marthe-Geke brengt een pijnlijke realiteit aan het licht, gebaseerd op verhalen van slachtoffers en hun naasten, zoals Herman en zijn vrouw Petra.

Petra, een vriendelijke vrouw die lijdt aan een agressieve vorm van dementie, werd tot tweemaal toe slachtoffer van seksueel geweld door medebewoners. Deze verontrustende incidenten staan niet op zichzelf. Uit het onderzoek blijkt dat er jaarlijks ongeveer twintig meldingen zijn van seksueel geweld tussen patiënten, en waarschijnlijk vormen die slechts het topje van de ijsberg.

Een van de grote problemen bij deze gevallen is de Wet zorg en dwang, die stelt dat vrijheidsbeperkende maatregelen slechts onder strikte voorwaarden mogen worden genomen. Dit betekent vaak dat de kamerdeuren niet op slot kunnen, met als mogelijk gevolg dat kwetsbare bewoners worden blootgesteld aan misbruik door anderen die ook lijden aan dementie.

Marthe-Geke benadrukt hoe complex het is voor zorgmedewerkers om een balans te vinden tussen de veiligheid van bewoners en hun vrijheid. Ze vertelt ook over de uitdagingen van werken met flexibele krachten en de beperkte middelen in de zorg, waardoor de situatie alsmaar erger wordt.

Deze aflevering biedt niet alleen inzicht in een weinig besproken probleem, maar vraagt ook om meer aandacht en betere maatregelen om de veiligheid van dementerende bewoners te waarborgen. Het verhaal van Herman en Petra is tragisch, en helaas geen uitzondering, wat de noodzaak van verandering in de zorgsector des te urgenter maakt.