Nederlanders hebben in 2010 gemiddeld 2.100 euro vergoed gekregen van zorg die valt onder de basisverzekering. Meer dan de helft van de kosten is voor ziekenhuiszorg.
Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen hebben in 2010 meer zorg vergoed gekregen dan mannen.
Medicijnen
Huishoudens met een lager inkomen maken vaker gebruik van zorg die vanuit het basispakket wordt vergoed dan huishoudens met een hoger inkomen. Personen van een niet-westerse afkomst maakten ook meer gebruik van zorg die wordt vergoed.
Mannen kregen in 2010 gemiddeld 1.980 euro vergoed, vrouwen 2.220 euro. De vergoede zorgkosten liggen bij vrouwen vooral hoger doordat zij bij het krijgen van kinderen meer gebruikmaken van ziekenhuiszorg, verloskunde en kraamzorg en medicijnen.
Op latere leeftijd maken mannen meer gebruik van zorg die valt onder de basisverzekering. Als mannen ouder worden, liggen zij vaker dan vrouwen in het ziekenhuis.
Afkomst
De kosten van de laagste inkomensgroep zijn ongeveer anderhalf keer zo groot als die van de hoogste inkomensgroep. Het verschil is vooral groot bij de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld een bezoek aan een psycholoog of psychiater.
Allochtonen van niet-westerse afkomst maken meer gebruik van zorg uit het basispakket. De zorgkosten liggen gemiddeld 17 procent hoger bij allochtonen dan bij autochtonen. Zij maken vooral meer gebruik van ziekenhuiszorg en tweedelijns geestelijke gezondheidszorg.