Aantal geboorten daalt tot niveau crisisjaren tachtig

Het afgelopen jaar daalde het aantal geboren kinderen in Nederland tot ongeveer 172.000. Het lijkt erop dat de economische crisis, net als begin jaren tachtig, een rol speelt bij het besluit om kinderen te krijgen.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Economische crisis

Tussen juni 2012 en mei 2013 werden 6.400 minder kinderen geboren dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens het CBS heeft de afname te maken met de economische crisis.

De cijfers zijn vergelijkbaar met die uit 1983. Ook toen verkeerde Nederland in een recessie en werden er maar 170.000 kinderen geboren.

Jonge vrouwen

Vooral jongere vrouwen worden minder vaak zwanger.

In absolute getallen is de daling onder vrouwen rond de dertig jaar het sterkst, maar relatief gezien besloten jonge vrouwen tussen de twintig en vijfentwintig het afgelopen jaar het vaakst om (nog) geen kind te krijgen.

EU-landen

In veel landen binnen de Europese Unie (EU) daalt het aantal kinderen per gezin sinds enkele jaren.

De Nederlandse vrouw krijgt nog altijd ruim meer kinderen dan het gemiddelde binnen de EU: een gemiddeld Nederlands gezin telt 1,76 kinderen, tegenover een EU-gemiddelde van 1,57.

Het CBS benadrukt dat de vruchtbaarheid onder Nederlandse vrouwen gelijk is gebleven en dus niet de oorzaak kan zijn van de afname.