De zorg bij gehandicapteninstellingen voldoet in tweederde van de gevallen niet aan de minimumeisen. Slechts 27 procent van de instellingen is in orde, 9 procent voldoet deels aan de norm.
Dat blijkt na 44 onaangekondigde bezoeken van de Inspectie van de Gezondheidszorg, meldt televisieprogramma Nieuwsuur maandag.
Vrouw
De inspectie toetste op vier punten: veiligheid, ondersteuningsplan, toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en de kwaliteit van het personeel en de organisatie.
Aanleiding voor het onderzoek is de dood van de 44-jarige verstandelijk gehandicapte Roelie in maart vorig jaar. Zij woonde drie maanden op vrijwillige basis in een behandelcentrum van NOVO in Onnen. De vrouw zou de afdeling op een avond verstoren en begeleiders probeerden haar te overmeesteren.
Roelie wordt overgebracht naar een zogeheten ‘time-outkamer’, een kale kamer zonder ‘prikkels’. De vrouw blijft zich verzetten en de drie medewerkers houden haar in bedwang door minutenlang op haar te gaan zitten.
Agressie
Uit onderzoek blijkt dat drie van de vier begeleiders niet zijn geschoold in het bedwingen van agressie en het onder controle houden van cliënten.
Roelie overleed uiteindelijk als gevolg van worsteling. Ze was astmatisch en leed aan COPD. Uit forensisch onderzoek blijkt dat Roelie’s luchtwegen waren geblokkeerd en dat er sprake was van inwendige bloedingen en gebroken ribben. De instelling in Onnen is inmiddels gesloten.