Dijsselbloem: ambtenaren krijgen iets meer loon

Er zijn financiële mogelijkheden om in 2014 een ‘beperkte loonstijging in de publieke sector’ door te voeren. Die loonstijging wordt bekostigd doordat de arbeidsongeschiktheidspremie voor werkgevers wordt verlaagd.

Voor werkgevers in de overheidssector komt dit neer op 200 miljoen euro, blijkt uit schriftelijke antwoorden die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer stuurde.

Secundair

Naast de verlaging van de arbeidsongeschiktheidspremie stemt het kabinet in met het inwisselen van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals reiskosten en de dertiende maand, voor meer loon.

Daarnaast geeft het kabinet toestemming om de voor 2015 voorziene loonstijging naar voren te halen. Werkgevers en werknemers dienen dit nog te bespreken.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) liet vorige week weten dat hij 200 miljoen euro had gevonden om de lonen in de publieke sector een beetje te laten stijgen. De nullijn voor ambtenaren was daarmee van tafel.

Verwarring

Op die uitspraak van Asscher ontstond vervolgens verwarring in de Tweede Kamer: het bedrag stond namelijk niet in de begroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd. Oppositiepartijen vroegen hierop om opheldering.

Eén van die oppositiepartijen, D66, spreekt vandaag van een ‘sigaar uit eigen doos’ voor werknemers. Het CDA zegt dat ‘mensen dit linksom of rechtsom zelf betalen’.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum ziet de antwoorden van Dijsselbloem als ‘een politiek-correcte uitleg van het kabinet, maar niet het eerlijke verhaal’. Een voorschot op 2015 nemen is volgens de CDA’er ‘erg onverstandig’.