Onterecht veroordeelden kosten de overheid ruim 23 miljoen euro

De overheid moet steeds dieper in de buidel tasten om mensen die ten onrechte in de cel hebben gezeten, te betalen. Vorig jaar claimden ruim elfduizend mensen met succes meer dan 23 miljoen euro, een recordbedrag.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen dat aan.

Verdriedubbeld

In totaal kregen 11.248 mensen een vergoeding; dat is een verdriedubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Hierdoor was de overheid vorig jaar 11 miljoen euro meer kwijt dan in 2002.

Per onterecht verblijf in de cel is de vergoeding wel gedaald: gemiddeld kregen ‘gedupeerden’ vorig jaar ruim 2.000 euro uitgekeerd, terwijl dat tien jaar geleden nog bijna het dubbele was.

Gerechtelijke dwalingen

Als een verdachte na voorarrest wordt vrijgesproken, of als de bewezen misdaad niet ernstig genoeg blijkt voor een celstraf, kan de ex-verdachte per nacht in de cel 80 tot 105 euro opstrijken.

De overkoepelende Raad voor de Rechtspraak denkt dat beruchte gerechtelijke dwalingen van invloed zijn geweest op het grote aantal succesvolle claims, meldt het AD. Uit angst om iemand ten onrechte te veroordelen, zouden rechters verdachten eerder vrijspreken.

De vrijgesprokene kan zodoende een claim indienen voor de tijd die hij, in afwachting van het proces, in gevangenschap heeft doorgebracht. Om de precieze oorzaken van het recordbedrag aan claims te achterhalen is ‘gedegen onderzoek’ nodig, aldus een woordvoerder.