Heringa krijgt geen celstraf voor hulp bij zelfdoding

Albert Heringa, de man die zijn stiefmoeder ‘Moek’ op 99-jarige leeftijd hielp bij euthanasie, wordt niet gestraft. De rechtbank vindt wel dat de man een strafbaar feit heeft gepleegd.

De rechter in Zutphen deed vandaag uitspraak over deze zaak.

Heringa legde de dood van zijn moeder vast in de documentaire ‘de laatste wens van Moek’, die in 2010 uitkwam.

Doodswens

Heringa verzamelde in 2008 pillen voor zijn moeder, omdat de vrouw meende dat haar leven was voltooid. Ze wilde niet meer verder. Heringa zegt dat hij ‘deed wat er gedaan moest worden’ en noemde haar doodswens ‘legitiem’.

Hulp bij zelfdoding mag alleen onder strikte voorwaarden door artsen worden uitgevoerd. Volgens de advocaat van Hering, Willem Anker, zou het in 2008 onmogelijk zijn geweest om een arts te vinden die de euthanasie zou willen toepassen. Er zou sprake zijn geweest van een noodsituatie en Heringa zou hebben gehandeld uit overmacht.

Noodtoestand

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een noodtoestand. De huisarts die door Heringa was benaderd was weliswaar terughoudend, maar hij had hulp bij zelfdoding niet definitief uitgesloten.

Dat Heringa gehandeld zou hebben uit compassie en naastenliefde is volgens het OM minder relevant. Wat Heringa deed mag niet  volgens de nu geldende wetten.

Opgelaten

In plaats van hulp bij zelfdoding had hij haar moeten helpen bij het vinden van een arts die wel bereid was. De rechtbank vindt ook dat Heringa als niet-arts geen rekening hield met de complicaties die Moek zou kunnen oplopen.

Heringa is ‘blij nog opgelucht’. Zijn vonnis voelt als een ‘nog niet afgemaakt proces’. Omdat hij schuldig is bevonden, blijft de strafbaarheid van zijn handelen wel in stand.