Minister Schippers zet HPV-thuistest in tegen baarmoederhalskanker

Om de preventie van baarmoederhalskanker te verbeteren krijgen vrouwen straks de gelegenheid om zelf een uitstrijkje te maken. De thuistest voor het HPV-virus, dat vrijwel altijd vooraf gaat aan baarmoederhalskanker, moet over twee jaar beschikbaar zijn.

Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Oproep

Vrouwen ouder dan 30 jaar krijgen nu om de vijf jaar een oproep om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Hier wordt dan een stukje weefsel van de baarmoederhals afgenomen voor preventief gynaecologisch kankeronderzoek. De Gezondheidsraad drong er al op aan om de vrouwen die niet reageren een zelftest te sturen.

De uitslag van de thuistest is niet meteen bekend, het afgenomen lichaamsmateriaal moet eerst worden opgestuurd naar het laboratorium. Vrouwen tussen de 40 en 50 jaar die het HPV-virus niet hebben, krijgen pas over tien jaar weer een oproep. Vrouwen met het virus moeten alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts.

Onderzoek

Vergeleken met andere landen voert Nederland een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker uit. Desondanks wordt baarmoederhalskanker jaarlijks bij zevenhonderd Nederlandse vrouwen vastgesteld en jaarlijks overlijden ongeveer tweehonderd vrouwen aan de ziekte.

Het preventieve onderzoek richt zich nu vooral op afwijkende cellen in het weefsel. Volgens Schippers moet het onderzoek zich gaan richten op een vroeger stadium. Aan vrijwel alle gevallen van baarmoederhalskanker gaat het hrHPV-virus vooraf, een hoogrisicotype van het HPV-virus.

Volgens Schippers is het slimmer om naar de ‘risicofactor te kijken in plaats van het latere stadium van celafwijkingen’. Deze methode zou jaarlijks 75 gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen kunnen voorkomen.