Turkse parlementariërs kritisch over jeugdzorg in Nederland

De mensenrechtencommissie van het Turkse parlement is kritisch over jeugdzorg in Nederland. Jeugdzorg zou kinderen te makkelijk bij hun ouders weghalen en onvoldoende rekening houden met de culturele en religieuze achtergrond.

Dat staat in een rapport dat het parlement in Turkije dinsdag zal behandelen. Een delegatie bracht in juni een bezoek aan Nederland en Duitsland na klachten van Turken, meldt de Volkskrant.

Aanbeveling

‘Het is een fundamenteel recht van elk kind op te groeien met de eigen familie en eigen ouders in een gezonde omgeving,’ staat in het rapport. Turkse parlementariërs doen een reeks aanbevelingen aan Nederland.

De volksvertegenwoordigers vinden dat uithuisplaatsing van kinderen alleen een laatste redmiddel mag zijn, waarover niet jeugdzorg maar de rechtbank een beslissing neemt. Jeugdzorg zou altijd moeten zoeken naar opvangmogelijkheden binnen de familie.

Uithuisplaatsing van Turkse kinderen mag geen manier zijn om het kind te ‘assimileren’ in de Nederlandse cultuur. Als kinderen van een Turkse afkomst toch uit huis moeten worden geplaatst, zou de Turkse ambassade of het consulaat op de hoogte moeten zijn.

Yunus

Begin dit jaar ontstond er ophef over de uithuisplaatsing van de negenjarige Yunus. Het Turkse jongetje werd ondergebracht bij lesbische pleegouders. De moeder van Yunus schakelde hulp in van de Turkse overheid.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemde de bemoeienis van Turkije met deze zaak ‘volstrekt ongepast‘.