Uitbraak van schurft onder studenten in Groningen

Dat niet alle studenten veel waarde hechten aan persoonlijke hygiëne blijkt opnieuw in Groningen. Daar is onder studenten schurft uitgebroken. De jongeren worden gewaarschuwd alert te zijn op de besmettelijke huidaandoening.

De lokale GGD meldt dat er geen sprake is van een epidemie, maar wel van een toenemend aantal bij wie schurft is vastgesteld, bericht De Telegraaf vrijdag.

Jeuk

Schurft wordt overgebracht door de zogeheten schurftmijt. Studenten die zich niet laten behandelen aan de huidaandoening kunnen na een paar weken last krijgen van jeuk.

Ook kunnen kleine pukkeltjes ontstaan die vaak worden opengekrabd en ontstoken raken. Etterpuistjes en grotere pukkels kunnen ook voor komen. In sommige gevallen ontstaat er een uitslag die lijkt op eczeem, waardoor bacteriële infecties kunnen ontstaan.

‘Je laten behandelen is dus zeer aan te raden,’ zegt dermatoloog Jorrit Terra, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, tegen de krant. ‘Wij zien de laatste weken op onze poli steeds meer studenten met schurft. Met een crème is het goed te behandelen.’

Beddengoed

Schurft kan al besmettelijk zijn bij 15 tot 30 minuten intiem contact. Het is niet alleen besmettelijk bij lichamelijk contact, maar ook bij het liggen in iemand anders bed of bij het dragen van de kleren van iemand anders. ‘Het is dus zaak van een goede hygiëne en het beddengoed en de kleren goed wassen op minimaal 60 graden.’

Een schurftuitbraak onder studenten komt vaker voor. Vorig jaar vroeg de GGD studenten in Leiden extra alert te zijn op schurft en bof omdat meer studenten zich melden met deze aandoeningen.