Ambassadeur Angola doet aangifte tegen PowNews-reporter

Na de aangifte van PowNews-verslaggever Danny Ghosen tegen een medewerker van de Angolese ambassade doet de ambassadeur van Angola nu aangifte tegen Ghosen. De diplomaat beschuldigt de verslaggever van ‘huisvredebreuk’.

Dat heeft PowNed-directeur Dominique Weesie vrijdagavond gezegd bij Pauw & Witteman.

Aangifte

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bevestigt vrijdagavond in een brief aan de Tweede Kamer dat ambassadeur Luis José De Almeida overweegt aangifte te doen.

‘Dat betekent dat Danny binnenkort op het vliegtuig naar Angola moet,’ grapte Weesie tijdens de uitzending.

Excuses

Eerder op vrijdag bood de ambassadeur de verslaggever nog zijn excuses aan voor het feit dat hij is mishandeld door een ambassade-medewerker. De Almeida zei volledige medewerking te zullen verlenen aan het strafrechtelijke onderzoek dat tegen de medewerker loopt.

Maar nu is gebleken dat de Angolese chef de poste vindt dat ook Ghosen de regels heeft overtreden. De Afrikanen hebben contact met de politie en overwegen een aangifte wegens huisvredebreuk, zo schrijft Timmermans in de brief.

Diplomatieke banden

Maandag komt de secretaris-generaal van het Angolese ministerie van Buitenlandse Zaken naar Nederland. Hij zal spreken met zijn Nederlandse collega Renée Jones-Bos om ervoor te zorgen dat de diplomatieke banden tussen Nederland en Angola niet verslechteren als gevolg van dit incident.

Uit de brief blijkt verder dat Timmermans niet van plan is om naar aanleiding van dit geval de Angolese ambassadeur ‘persona non grata’ te verklaren.