Duinrell wordt deze winter een asielzoekerscentrum

Vakantiepark Duinrell dient deze winter tijdelijk als asielzoekerscentrum. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een tekort aan opvangplekken door de toestroom van asielzoekers uit vooral Syrië.

Maximaal zeshonderd vluchtelingen kunnen er tot eind maart verblijven, maakt het COA woensdag bekend.

Duinrell

De eerste asielzoekers komen op 15 november in Duinrell aan. Het park is sinds 1997 al zeven keer eerder gebruikt als asielzoekerscentrum. De extra opvanglocatie is niet exclusief voor Syriërs bedoeld.

Omwonenden van het Wassenaarse park worden via een informatiebijeenkomst nog ingelicht over de situatie. De PVV is het niet eens met het plan en heeft er Kamervragen over gesteld.

Syrië

Extra opvang is nodig, omdat er dit jaar meer mensen uit vooral Syrië asiel aanvragen in Nederland. Tot oktober waren er dit jaar 1.700 asielaanvragen van Syriërs, terwijl dat er in heel 2012 maar 450 waren.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) maakte eerder al bekend dat er deze winter ook in Groningen en Zuid-Limburg extra opvanglocaties komen. In Musselkanaal in het zuidoosten van de provincie Groningen komen structureel vijftig extra bedden te staan.