Ex-neuroloog Jansen Steur heeft geen spijt

Ex-neuroloog Ernst Jansen heeft bij het begin van zijn tuchtzaak aangegeven geen spijt te hebben van de manier waarop hij gehandeld heeft. ‘Achteraf kun je zeggen dat ik die grijze cellen te weinig gelegenheid heb gegeven voor een andere lezing van de diagnose, maar ik heb er geen spijt van.’

Jansen staat vrijdag voor de tuchtrechter in Zwolle. Er worden vijf zaken van oud-patiënten behandeld. De oud-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede wordt ervan verdacht dat hij jarenlang verkeerde diagnoses heeft gesteld en verkeerde behandelingen heeft gekozen.

Slaapmiddel

De ex-neuroloog zegt een persoonlijke crisis te hebben doorgemaakt eind jaren negentig. Hij was naar eigen zeggen ‘de weg kwijtgeraakt na een hele slechte periode’. Letselschadespecialist Yme Drost, die de slachtoffers vertegenwoordigt, zegt dat Jansen zijn patiënten aan teveel risico’s heeft blootgesteld door zijn verslaving aan het slaapmiddel Dormicum.

Volgens Jansen had dit echter geen invloed op zijn functioneren: ‘Het is ongelooflijk hoe hoog je de dosis van die middelen kunt opvoeren en toch redelijk kunt functioneren.’ De oud-neuroloog zegt dat hij de medicamenten alleen na het werk gebruikte.

Slordig

Volgens Drost was er sprake van medisch en financieel leed en dachten patiënten aan zelfmoord of euthanasie. Zo kreeg een man te horen dat hij multiple sclerose had, terwijl hij in werkelijkheid leed aan een gedeeltelijke dwarslaesie. Volgens Jansen is het vaststellen van een neurologische aandoening veel lastiger dan een botbreuk, deskundigen zouden hebben gezegd de diagnose niet totaal onbegrijpelijk te vinden.

Sommige slachtoffers verkochten of verbouwden hun huis, omdat ze dachten dat zij mindervalide zouden raken door hun ziekte. Naast de verkeerde diagnose, zou Jansen de nacontrole niet goed hebben afgehandeld. De diagnose bleef onveranderd, evenals de medicatie.

Griezeldokter

Ook hield Jansen zijn dossiers gebrekkig bij, die volgens Drost bestonden uit losse woorden en vluchtige aantekeningen. Volgens de advocaat van Jansen, Frank van Gaal, is het dossier bedoeld voor de arts zelf en niet voor een tuchtzaak.

Jansen wordt volgens Van Gaal in de media afgeschilderd als een ‘griezeldokter, die patiënten volpropte met zware medicijnen’. Van Gaal vindt dat Jansen geen kans heeft gekregen om het beeld te nuanceren.