Het strafrechtelijk onderzoek naar de vermeende identiteitsroof van een studente van de Vrije Universiteit op Twitter is op een dood spoor terechtgekomen in de Verenigde Staten. Amerikaanse justitie ziet geen reden om Twitter te sommeren gegevens van het nepaccount vrij te geven.
Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) aan elsevier.nl.
Om te weten wie uit naam van VU-studente Natalja Laurey bijna een jaar geleden beledigende teksten over moslims op Twitter heeft gezet, diende het OM een rechtshulpverzoek in bij de Amerikaanse collega’s om zo de gegevens van het nepaccount te kunnen achterhalen.
Bedreiging of belediging
Het OM in Nederland zag de tweets als indirecte bedreiging omdat de VU-studente in gevaar werd gebracht doordat zij zogenaamd moslims beledigde door te schrijven ‘ik word echt misselijk van al die moslims op de VU’.
Maar Amerikaanse justitie beschouwt de digitale uitingen hoogstens als belediging en dat is in de Verenigde Staten niet zwaar genoeg om Twitter te kunnen sommeren privacygevoelige informatie vrij te geven.
Vrijbrief
‘Ik ben van mijn stoel gevallen,’ zegt de vader van het slachtoffer. ‘Dit is dus een vrijbrief voor iedereen in Nederland om ongestraft op internet anderen zwart te maken,’ zegt hij.
Het OM zegt die gevoelens te begrijpen, maar wijst erop dat het aan de wetgever is om eventuele gaten in de wet te dichten. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil graag weten om welke gaten het gaat en overweegt Kamervragen over de kwestie in te dienen.
Taskforce
Vader Laurey laat het er intussen niet bij zitten en eist dat de officier van justitie via een andere weg de zaak probeert op te lossen. ‘Er is een speciaal opgerichte TaskForce van de politie die zich met digitale criminaliteit bezighoudt. Ik wil dat ook zij naar de zaak kijken,’ zegt hij.
Natalja Laurey zelf was ontsteld door het nieuws van het OM en wilde niet inhoudelijk reageren. Het is intussen bijna een jaar geleden dat zij aangifte deed van identiteitsroof, belediging, smaad en bedreiging.
Volg Servaas van der Laan op Twitter