Rechtbank gaat bemiddelen tussen daders en slachtoffers

Zes rechtbanken gaan tot de zomer experimenteren met bemiddeling in strafzaken. Daders en slachtoffers van misdrijven kunnen op die manier, als zij dat willen, met elkaar in contact komen.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) gaf woensdagmiddag het startsein voor het bemiddelingsexperiment, dat in vierhonderd strafzaken wordt uitgevoerd bij de rechtbanken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Noord-Holland, Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant. In honderd gevallen is de dader minderjarig.

Amsterdam

In Amsterdam is al een pilot gehouden die volgens de rechtbank succesvol was. In 26 gevallen kwamen dader en slachtoffer met behulp van een tussenpersoon met elkaar in contact.

Slaagt de bemiddeling, dan kan de officier van justitie besluiten de dader niet meer te vervolgen of een lichtere straf te eisen. De rechter kan, als de dader wel wordt vervolgd, bijzondere voorwaarden opleggen bij een voorwaardelijke straf.

Bemiddeling zou in sommige gevallen voordelen hebben boven een veroordeling. ‘Daders komen zelfgemaakte afspraken beter na dan een opgelegd vonnis,’ zegt Anne Martien van der Does, rechter en coördinator van de proef.

Lichtere vergrijpen

Het gaat niet om de zwaarste strafzaken. ‘Het ligt niet voor de hand dat je vlak na de moord op je kind met de dader wilt praten. Maar bij minder ernstige zaken kan het helend werken, zeker als de betrokkenen elkaar in de toekomst weer tegen kunnen komen. Door af te spreken hoe ze voortaan met elkaar omgaan, voorkomen ze dat het opnieuw misgaat,’ aldus Van der Does.

De test met vierhonderd bemiddelingen is naar verwachting in de zomer klaar. Daarna besluit Teeven of de proef navolging krijgt. Het wetenschappelijk onderzoekscentrum van het ministerie van Justitie houdt de pilots in de gaten.