Elke maand ontdekt het ministerie van Justitie bij ongeveer tien kinderopvangmedewerkers dat zij niet in de buurt van kinderen mogen werken. Zij zijn meestal veroordeeld voor geweldsdelicten of zedenzaken.
Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van gegevens van de screening van kinderopvangpersoneel. Sinds maart dit jaar worden crèchemedewerkers en gastouders gescreend. Medewerkers moeten een verklaring omtrent gedrag aanvragen bij de burgerlijke stand. 31 kregen er geen.
Gastouders
Het grootste probleem zit bij partners of huisgenoten van gastouders, die thuis kinderen opvangen. Als blijkt dat een huisgenoot een crimineel verleden heeft en niet met kinderen mag werken, dan moet de gastouder of stoppen met oppassen, of de veroordeelde moet verhuizen.
In één geval ging het om de eigenaar van een opvanginstelling. Die is inmiddels niet meer de eigenaar van de crèche. Daarnaast zijn in totaal tien medewerkers ontslagen of zelf weggegaan uit de kinderopvang.
Er kwamen 32 meldingen binnen over mogelijke gevallen van mishandeling of misbruik. In vier gevallen leidde dat tot aangifte bij de politie.
Register
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) voert per 2016 een register in voor de kinderopvangsector. Daarmee kunnen ook uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs worden gecontroleerd, die nu nog buiten de screening vallen.
Tot de strengere controle op het criminele verleden van kinderopvangmedewerkers is besloten na de grote Amsterdamse zedenzaak. Crèchemedewerker Robert Mikelsons kon jarenlang ongemerkt jonge kinderen misbruiken.