Zzp’ers hopen op snel akkoord over eerste pensioenfonds

Als het aan het Platform Zelfstandige Ondernemers ligt, kunnen de 794.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) op 1 januari 2015 voor het eerst geld inleggen in hun eigen pensioenfonds. Het eerste fonds voor zzp’ers is klaar voor lancering.

Op 19 december spreken de organisaties van zzp’ers die het pensioenfonds hebben ontworpen, met staatssecretarissen Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) en Frans Weekers (Financiën, VVD) over hun fonds, meldt Het Financieele Dagblad.

Te weinig spaargeld

Op dit moment valt de snel groeiende groep zelfstandigen nog buiten het pensioenstelsel. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het sparen van hun oude dag, maar in de praktijk hebben veel zzp’ers te weinig reserves om een volwaardig pensioen te ontvangen.

In het eerste pensioenfonds voor zelfstandigen, mogen zzp’ers zelf weten hoeveel geld zij maandelijks apart zetten voor na hun pensionering. Wel is er een minimuminleg nodig om de kosten van het fonds te dekken.

Pensioengeld opeten

Er is nog wel een struikelblok: de zzp-organisaties eisen dat zij, als zij aanspraak willen maken op een bijstandsuitkering, niet eerst de inleg uit het fonds hoeven ‘op te eten’. Dat zou volgens de huidige wetgeving nog wel moeten, omdat zelfstandigen niet verplicht zijn voor een pensioen te sparen. Daarom tellen de opzij te zetten bedragen nu nog mee voor de vermogenstest bij de bijstand.

Een aanpassing van die regels zou de overheid geld kosten, omdat meer mensen op die manier aanspraak kunnen maken op een uitkering.