Ex-man van Robert Mikelsons komt half december vrij

Richard van O., de ex-man van kindermisbruiker Robert Mikelsons, komt uiterlijk half december vervroegd vrij. Van O. heeft tweederde van zijn gevangenisstraf erop zitten.

Van O. mag wegens goed gedrag de gevangenis verlaten, bevestigt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het is niet bekend onder welke voorwaarden hij vrijkomt en of hij bescherming krijgt bij zijn terugkeer in de maatschappij. Volgens zijn advocaat is Van O. bereid mee te werken aan alle voorwaarden en blijft hij in Nederland wonen.

Hulp bij misbruiken

De ex-partner van Robert Mikelsons kreeg van het gerechtshof in Amsterdam een celstraf van 4,5 jaar opgelegd, 1,5 jaar korter dan de rechtbank eerder had bepaald.

De Let Robert Mikelsons, die tientallen kinderen misbruikte op de Amsterdamse crèche waar hij werkte, gebruikte zijn wederhelft vooral om zich staande te kunnen houden in Nederland. Daarnaast stelde Van O. Mikelsons in staat systematisch kinderen te misbruiken.

Hogere eis

Het Openbaar Ministerie (OM), dat twaalf jaar celstraf had geëist voor Van O., beschouwt hem als medeverdachte, omdat hij van het begin af aan op de hoogte zou zijn geweest van het veelvuldige kindermisbruik door Mikelsons. Van O. zou Mikelsons daarbij hebben ondersteund.

In oktober werd bekend dat het huwelijk tussen de twee is gestrand en dat Van O. afstand wilde nemen van Mikelsons.