Eén op de tien huisartsen geeft bij het toedienen van een slaapmiddel bij een patiënt die terminaal ziek is soms een te hoge dosis morfine of dormicum. Zo wordt het levenseinde van een patiënt versneld.
Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Medisch Contact en het televisieprogramma Altijd Wat, schrijft de Volkskrant dinsdag.
Het is voor het eerst na de zaak in Tuitjenhorn dat een aanzienlijk deel van de huisartsen toegeeft tijdens palliatieve sedatie – toedienen van slaapmedicatie aan een terminale patiënt – de regels soms bewust te overtreden.
‘Aan protocollen heb ik (…) niets,’ zegt een huisarts in de uitgevoerde enquête. ‘Dit is geen confectie, maar maatwerk. Als een terminale patiënt ondanks de gepaste meditatie heel erg benauwd is of erg veel pijn heeft, geef ik zo iemand zoveel als ik denk dat nodig is.’
Vroeg
Uit het onderzoek blijkt ook dat 90 procent van de huisartsen naar aanleiding van de zaak in Tuitjenhorn niet terughoudender is geworden.
7 procent van de huisartsen zegt weleens te vroeg te beginnen met palliatieve sedatie, dus voordat duidelijk is dat de patiënt uitbehandeld is.
Alarm
In augustus diende huisarts Nico Tromp in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn een terminaal zieke patiënt honderd keer de toegestane hoeveelheid morfine toe, waarna de patiënt overleed.
Nadat een co-assistent alarm had geslagen, werd de huisarts verhoord en op non-actief gesteld. Kort daarna pleegde hij zelfmoord.
Onder huisartsen heeft de kwestie tot onrust geleid, omdat veel van hen de regels rondom euthanasie en palliatieve sedatie onduidelijk vinden.