Kinderombudsman gaat online identiteitsroof onderzoeken

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft een onderzoek ingesteld naar digitale identiteitsroof van kinderen via sociale media. Dullaert zegt geschokt te zijn door de verhalen van kinderen wiens identiteit op internet is misbruikt.

Aanleiding voor het onderzoek is een noodkreet van stichting Mijn Kind Online, schrijft de Volkskrant.

Hij moet dood

De stichting kwam met het voorbeeld van een 13-jarige jongen die vorig jaar een account op Twitter aan had gemaakt. Hierna dook zijn profielfoto opeens op via sociale media als Facebook en Tumblr.

Zijn gezicht werd op afbeeldingen geplaatst en in filmpjes gemonteerd waarbij teksten stonden als ‘deze jongen had nooit geboren mogen worden’ en ‘hij moet dood’.

Geen medewerking

De internetbedrijven reageerden niet of slecht op het verzoek van de ouders van de jongen om het materiaal te verwijderen. Ook de aangifte die de ouders op het politiebureau wilden doen, werd door de dienstdoende agent niet in behandeling genomen. De ouders moesten uiteindelijk naar een andere stad waar de aangifte wel werd geaccepteerd.

‘Het lukt bedrijven als Facebook en Google maar niet om de foto’s uit te bannen,’ zegt Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online. Hij zegt dat er tegen deze vorm van misdaad weinig wordt opgetreden: ‘Als het om kinderporno gaat, is het binnen enkele uren verwijderd, gaat het om online-identiteitsdiefstal dan is het kennelijk geen enkel probleem,’ klaagt hij.

Kamervragen

Het is een veelgehoorde klacht van slachtoffers van identiteitsfraude. Onlangs had een meisje de grootste moeite van de wereld om een account te laten verwijderen waar haar foto bijstond en waarmee dreigtweets naar zangeres Anouk werden verstuurd.

Intussen heeft de VVD aan minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) gevraagd hoe het kan dat deze vormen van internetcriminaliteit zo slecht worden aangepakt. De VVD wil weten of er fouten in de wet zitten die opgevuld moeten worden.