Minder scholieren hebben vorig jaar hun opleiding zonder diploma verlaten. In 2012 waren er nog bijna 36.000 jongeren die voortijdig school verlieten, in 2013 liep dat aantal terug met 8.300.
Vooral jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs, in het bijzonder de twee laagste niveaus, stoppen met hun opleiding, blijkt uit cijfers van dagblad Trouw.
Misdrijf
Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) is zeer te spreken over de cijfers. Uit onderzoek blijkt dat 20,6 procent van de uitvallers wordt verdacht van een misdrijf en in aanraking komt met de politie of justitie.
Onder jongeren die hun opleiding wel afmaken, is dat percentage een stuk lager: 3,8 procent. Ook zijn vroegtijdige schoolverlaters vaker ziek, verliezen zij eerder hun baan en zijn ze vaker werkloos, zegt Bussemaker.
Het aantal schoolverlaters daalt al enige jaren. Twaalf jaar geleden stopten ruim 70.000 jongeren vroegtijdig met school. Doel van het kabinet is om in 2016 niet meer dan 25.000 ongediplomeerde jongeren op de arbeidsmarkt te hebben.
Toezicht
Jaarlijks investeert de overheid 114 miljoen euro in het tegengaan van uitvallers. Het aantal is volgens Bussemaker teruggelopen door scherper toezicht en een actieve aanpak.
‘Door erop af te gaan,’ zegt de minister. ‘Dat werkt in het algemeen: jongeren bij de hun lurven pakken en ze vragen: “Zou je eigenlijk niet eens naar school gaan?”‘