Nieuwe alcoholwet: gemeenten doen nauwelijks aan handhaving

Gemeenten doen weinig om de nieuwe minimumleeftijd voor alcohol te handhaven. Ze treden nauwelijks op tegen cafés, winkels en jongeren die zich niet houden aan de nieuwe leeftijd van achttien jaar.

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) laat in het najaar onderzoeken of slijterijen, cafés, supermarkten en sportkantines zich aan de regels houden.

Boete

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de tweehonderd gemeenten die zijn ondervraagd geen enkele horeca-gelegenheid hebben gesloten. Verder deelde 9 procent van de gemeenten een boete uit en de helft heeft nog geen enkele waarschuwing gegeven.

Sinds begin dit jaar mogen jongeren alcohol drinken vanaf achttien jaar. Eerst was dat vanaf zestien jaar voor onder meer bier en wijn, en achttien jaar voor sterke drank. Vier op de tien gemeenten blijk het beleid voor de nieuwe minimumleeftijd nog niet rond te hebben.

Gemeenten kiezen er liever niet voor om sancties op te leggen en richten zich vooral op preventie en bewustmaking. Zij zien sancties vaak als een middel voor in een later stadium.

Handhaving

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor handhaving van de nieuwe wetgeving. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu zelf inventariseren hoe het staat met het handhavings- en preventiebeleid van de gemeenten.

De resultaten van dat onderzoek gaan in september naar de Tweede Kamer, laat een woordvoerder van Van Rijn weten.