In de eerste zes maanden van dit jaar nam het aantal asielaanvragen fors toe tot 12.300 verzoeken. Dat betekende een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2013.
Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS vroegen sinds de eerste helft van 2001 niet zoveel vluchtelingen asiel aan. De sterke toename kwam vooral door de toestroom van Syriërs en Eritreeërs.
De afgelopen zes maanden kwamen 3.700 Syrische asielzoekers en 3.500 vluchtelingen uit Eritrea de Nederlandse grens over. Samen waren die twee groepen goed voor 58 procent van de asielaanvragen.
Populair
Vorig jaar was Nederland onder Syriërs en Eritreeërs lang niet zo populair: in de eerste helft van 2013 vroegen respectievelijk 750 en 250 vluchtelingen uit die landen asiel aan.
De toestroom hangt samen met de (politieke) situatie in het land van herkomst, maar ook met het asielbeleid van het bestemmingsland. Het aantal Syrische vluchtelingen nam explosief toe door de alsmaar voortdurende burgeroorlog in het land van president Bashar al-Assad.
Maatregelen
De toestroom van Eritreeërs fluctueerde de afgelopen maanden erg door het Nederlandse asielbeleid. In april en mei van dit jaar groeide het aantal aanvragen uit Eritrea plotseling, omdat mensensmokkelaars steeds vaker Nederland als smokkelland uitkozen.
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) pakte daarop onder meer de mensensmokkelaars aan en verscherpte het toezicht op het verloop van de asielprocedure.
Sommige vluchtelingen zeiden afkomstig te zijn uit Eritrea terwijl ze ergens anders vandaan kwamen, omdat Eritreeërs door de instabiele politieke situatie veel kans maken op een succesvolle aanvraag. In juni dit jaar daalde het aantal binnenkomende Eritreeërs weer naar tweehonderd.