De feiten: Kamer wil leeftijdsgrens voor sociale media
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66 om een minimumleeftijd van vijftien jaar in te stellen voor het gebruik van platforms als TikTok, Instagram, Facebook en Snapchat.
Ook roept de motie het kabinet op om op Europees niveau te pleiten voor uniforme regels en betere bescherming van jongeren.
Het is nog onduidelijk hoe de benodigde leeftijdsverificatie eruit komt te zien.
Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie, VVD) komt voor de zomer met een advies over verantwoord schermgebruik. Ook overlegt hij met andere EU-landen over een gezamenlijke aanpak.
Wie zegt wat over de leeftijdsgrens?
- ‘We gaan geen plaatjes van identiteitsbewijzen delen met techbedrijven, maar een simpel “ja” of “nee”,’ zei Hanneke van der Werf (D66) eerder in een Kamerdebat.
-
Kamerlid Rosemarijn Dral (VVD): ‘Een minimumleeftijd boven de dertien jaar creëert alleen maar schijnveiligheid. Kinderen zijn al opgegroeid met sociale media, die krijg je er niet meer vanaf.’
EW’s visie: Een tandeloze motie
Door: Sam Verbeek, redacteur TechDe aan sociale media verslaafde jeugd kan voorlopig rustig blijven scrollen. De aangenomen motie klinkt daadkrachtig, maar is in werkelijkheid een tandeloos politiek gebaar.
Initiatiefnemer Hanneke van der Werf (D66) stelt voor dat leeftijdsverificatie simpelweg een ‘ja’ of ‘nee’ wordt — een digitale slotgracht zo diep als een vogelbadje. Pubers hoeven er geen enkele moeite voor te doen om deze schijnbarrière te omzeilen.
Ook staatssecretaris Vincent Karremans (VVD) lijkt de motie eerder te zien als een richtsnoer voor ouders dan als een concrete beleidsmaatregel. Hij wil in gesprek met Europese collega’s, maar echte verandering blijft uit.
Jongeren laten zich al decennialang niet tegenhouden door restricties op het internet. En dit plan is nauwelijks een restrictie te noemen.
Sociale media verdienen aan verslaving
Het probleem ligt ook niet bij de leeftijd van de gebruikers, maar bij de algoritmes die hun aandacht opslokken. Deze digitale nicotine, ontworpen om verslaving te voeden, is de werkelijke boosdoener.
Sociale media zijn geen neutrale technologieën, maar systemen die zijn ontworpen om gebruikers zo lang mogelijk vast te houden. Zolang platforms geld kunnen verdienen aan hun verslaving, is het onvermijdelijk dat jongeren te veel tijd online doorbrengen.
Regulering die enkel inzet op leeftijdsgrenzen, is een schijnoplossing. Wie jongeren echt wil beschermen, zorgt ervoor dat deze platforms niet langer kunnen verdienen aan het uitstellen van bedtijden en eindeloze doomscroll-sessies.