Vaag omroepplan van Eppo Bruins is gedoemd te mislukken

Lucas Goes (NTR) woonde het Kamerdebat bij over de bezuiniging van 156 miljoen op de publieke omroep vanaf 2027. (Foto: ANP)

In dit artikel

De feiten: Kamer blokkeert NTR-plan van Bruins en wil fusie

Bron: Minister Bruins en de Tweede Kamer

De Tweede Kamer stemt in met opheffing van het huidige omroepsysteem, maar niet met het plan van minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (NSC) om de taakomroep NTR af te schaffen.

Een Kamermeerderheid wil dat NTR en NOS fuseren om zo onder meer het behoud van de jeugdprogramma’s van de NTR te waarborgen.

Te veel open eindjes in omroepplan minister

In debat met Bruins klaagde de Kamer over de vele onduidelijkheden en open eindjes in zijn plan voor de toekomst van de omroep.

Bruins wil dat de veertien landelijke publieke omroepen opgaan in enkele  omroephuizen ten behoeve van een betere representatie van de samenleving en grotere pluriformiteit.

Een van de doelstellingen is een efficiëntere omroep met minder bestuurders, maar ook een publieke omroep die de hele samenleving kan aanspreken met een breed aanbod, ook digitaal.

De eerdere aankondiging van Bruins dat de NTR zou worden afgeschaft, verraste Hilversum, maar ook het parlement. Ook de Kamer vond het plan te ver gaan. Op voorstel van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis moet de NTR worden samengevoegd met de NOS.

NTR kan terecht in een van de Omroephuizen

Bruins zei vervolgens dat de NTR van hem toch niet weg hoeft, maar terecht kan in een van de te creëren Omroephuizen.

De publieke omroep moet ook geld inleveren. De rijksbijdrage van 1 miljard euro wordt stapsgewijs gekort, in 2029 met 150 miljoen euro.

De vaagheid van het plan van Bruins leidde tot een reeks moties van de Kamer. Bruins beloofde een nieuwe versie van zijn plan.

EW's visie: Omroepplan is zwak en gedoemd te mislukken

Bron: Carla Joosten redacteur politiek

De publieke omroep is al decennia onderwerp van politiek debat. De grote hoeveelheid omroepen met elk hun besturen, raden van toezicht en facilitaire diensten is uitgegroeid tot een gedrocht met duizenden werknemers op het Hilversumse Media Park en een telkens oplopend budget.

Opeenvolgende kabinetten kregen er amper grip op en deden pogingen om de publieke omroep af te slanken en toekomstbestendig te maken. Die toekomst wordt intussen steeds onzekerder door de invloed van Big Tech op het medialandschap. Jongeren kijken bijvoorbeeld amper nog tv.

Veel te vaag

Bruins heeft nog maar een plan op hoofdlijnen. Gezien de stevige lobby van Hilversum is zijn veel te vage plan om de omroep te hervormen vooralsnog gedoemd te mislukken.

Dat hij zelf ook twijfelt, bleek toen hij het voorstel van Mohandis overnam om een onafhankelijk ‘procesregisseur’ te benoemen. Alweer een extra figuur erbij ten behoeve van een bestel dat toch al barst van de baasjes.

Het tegenargument: Kamer in verwarring over omroepplan, was will das Eppo?

Bron: D66, VVD, PVV, FVD, NSC, BBB

Kamerlid Jan Paternotte (D66) vond het plan van Bruins onbegrijpelijk. ‘Was will das Eppo?,’ vroeg hij zich af.

Ook VVD-Kamerlid Claire Martens klaagde over vaagheid. Zo liet de minister in het midden hoeveel omroephuizen er uiteindelijk moeten komen. Na aandringen van Martens zei hij dat het er niet meer vier of vijf moeten worden. Hij laat het aan de omroepen om zichzelf te groeperen.

PVV twijfelt of achterban straks wel een ander geluid zal horen

PVV-Kamerlid Martine van der Velde twijfelt of de behoefte vanuit haar achterban aan ‘een ander geluid’ straks wel werkelijkheid wordt. Volgens haar ontbreekt dat geluid nu. Andere Kamerleden wezen haar erop dat PVV-leider Geert Wilders steevast weigert om het PVV-geluid te verwoorden bij de publieke omroep. Ze zei zelf wel te overwegen om bij de omroep te verschijnen.

BBB-Kamerlid Martin Oostenbrink klaagde over het logge Hilversumse apparaat en de gigakosten. Was een BBC-model niet beter? Het Nederlandse bestel doet volgens Bruins meer recht aan de pluriforme Nederlandse samenleving.

Zal elke omroep wel gewild zijn bij de concurrentie?

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen vreest dat nieuwkomers in de toekomst geen toegang meer zullen krijgen, zoals Ongehoord Nederland dat nog wel lukte. Ook vreest hij dat bijvoorbeeld deze omroep niet door andere omroepen wordt geduld in een omroephuis.

Bruins deelt die vrees niet. Omroepen moeten allemaal verliefd worden, vindt hij. ‘Ik heb veel gesprekken gevoerd en ben positief ingesteld. Ik weet hoe het voelt om als laatste gekozen te worden in de gymles, maar uiteindelijk kwam ik altijd in een team terecht.’

De minister erkende dat nieuwkomers er straks niet meer bij komen.

Verder lezen over het omroepbestel?