Twee miljard voor zorginstellingen. In verkiezingstijd werkt het nu eenmaal zo
Hugo Borst en Carin Gaemers namen het op voor hun beide moeders en alle lotgenoten in de verpleegtehuizen. Twee miljard euro voor de zorg, eisten ze. Dan zou het uit zijn met de ‘plascontracten’ en andere naargeestige gevolgen van de half commerciële bezuinigingsbureaucratie.
Het is een thema dat de doorsnee Nederlander in het hart raakt. Er zijn wel eens problemen met medicatie, maar bijna nergens ter wereld is de ouderenzorg zo fijn georganiseerd als hier. Desondanks wordt er zoveel over geklaagd dat iedereen veronderstelt dat je daar als bewoner/patiënt bent overgeleverd aan de grillen van verpleegsters met een hevige burn-out en – nog erger – aan strak in het pak gestoken zorgmanagers.
Terugblik op het politieke jaar: wat zijn zeges van Rutte waard?
Enfin, Borst en Gaemers kregen volop media-aandacht en vandaag klapt VVD-premier Mark Rutte per interview in het AD de gevraagde twee miljard op tafel.
Rutte is zijn critici dit keer voor
Je eerste reactie is: ‘Nou doet-ie het weer!’ Plechtige beloftes als VVD-lijsttrekker in verkiezingstijd en ze later als VVD-premier achteloos verbreken. De kiezers zijn ‘geen cent voor de Grieken’, ‘Duizend euro per werkende’ en ‘Jihadisten kunnen maar beter sterven in de woestijn’ heus niet vergeten.
Maar Rutte is zijn critici op dit punt voor: ‘Het is geen belofte, want het hangt af van de kabinetsformatie en van wat de tehuizen nodig hebben. Het is wel onze inzet.’
Met andere woorden: Rutte sloot Geert Wilders (PVV) uit als regeringspartner en moet na de verkiezingen met CDA, D66 plus waarschijnlijk met twee van de vier linkse partijen – PvdA, GroenLinks, SP, 50Plus – aan de slag. Rutte voelt aankomen dat de toekomstige coalitiepartners sowieso het zorgpleidooi van Borst en Gaermers overnemen. Als het dan toch twee miljard kost, dan kan hij beter meteen doen alsof hij het zelf verzonnen heeft. Het VVD-persbericht: ‘Onze vaders en moeders verdienen een beste oude dag. Je moet er op kunnen vertrouwen dat het juiste pilletje op het nachtkastje ligt.’
Gaat links nu de inzet opdrijven met extra miljarden?
Risico is dat de toekomstige coalitiepartners de ‘inzet’ verder opdrijven met extra miljarden. SP of GroenLinks willen de zorginstellingen en zorgverzekeringen ook onder direct beheer van de staat brengen met het verplegend personeel als ambtenaar. Dan is de belastingbetaler de dupe en komen hulpbehoevende ouderen in een Sovjet-zone met dito zorgkwaliteit. Laten we hopen dat Rutte straks een trucje in de mouw heeft om zo’n ‘progressief anti-privatiseringsoffensief’ weg te toveren.
Electoraal voordeeltje voor de premier is: de kwaliteit van de zorg houdt veel mensen bezig, omdat ze iemand kennen die in een zorginstelling verblijft of omdat ze ongerust zijn over de eigen toekomst in Huize Avondrood. Hierdoor trekken PVV en 50Plus veel stemmen.
Lijsttrekker Rutte is daar kennelijk beducht voor. In de peilingen staat zijn VVD op zwaar verlies. Met zijn ‘inzet’ van twee miljard kan Rutte de uittocht van kiezers stelpen. Daar kun je cynisch of sarcastisch over doen, maar in verkiezingstijd werkt het nu eenmaal zo.