Premium Lock De onheilspellende öztürkisering van de Nederlandse politiek

Selcuk Öztürk in de Tweede Kamer - Foto: ANP

Het was vorige week woensdag best een interessante en gezellige happening bij de presentatie van Boven de partijen. In de Rooksalon van de Tweede Kamer maakte vooral Khadija Arib een stralende indruk. Geen wonder. De voorzitter van de Tweede Kamer kreeg zomaar gratis een mooi boek en werd alom geprezen. Nuttig bovendien was misschien voor haar dat ze met haar voorgangers van gedachten kon wisselen over de lastige kanten van haar vak. Zoals de omgang met onbeschofte volksvertegenwoordigers.

Een dag later zag Arib er een stuk minder stralend uit toen ze te maken kreeg met zo’n type. Het was de bedoeling serieus te debatteren over een initiatiefwetsvoorstel van de PVV om criminele Antillianen harder aan te pakken. Het plan maakte een juridisch niet heel doortimmerde indruk, maar partijen als het CDA en de SP toonden zich bereid normaal op de merites ervan in te gaan. Totdat Selçuk Öztürk het woord nam. De wildeman van DENK begon een persoonlijke aanval op de ‘knechten van Geert’ en stelde voor criminele PVV’ers het land uit te zetten.

De klasse van Khadija Arib

De voorzitter van de Tweede Kamer oogst lof. Waarom? En wat zijn de vereisten voor deze baan? Vijf voorgangers van Arib over topsport op de voorzittersstoel. Lees het in dit coververhaal.

Arib wist er slecht raad mee. Ze riep het Turkse Kamerlid, dat haar eerder al eens van partijdigheid had beschuldigd, op de discussie zakelijk te houden en zich niet te verlagen tot het beledigen van collega’s. Het sorteerde geen effect. Moedeloos liet Madeleine van Toorenburg (CDA) weten geen zin meer te hebben in de gênante vertoning en verliet de vergadering. Öztürk riep haar, in gebrekkig Nederlands, nog na dat zij zo bewees dat de christen-democraten steeds meer naar de PVV opschuiven.

De wijze van opereren van DENK stuit tegen de borst

Het is goed dat een partij als DENK in de Tweede Kamer zit. Een volksvertegenwoordiging dient immers stem te bieden aan verschillende bevolkingsgroepen. Bevindelijk gereformeerden, dierenliefhebbers, senioren, socialisten: ze hebben allemaal een eigen partij. Dus hebben ook islamitische allochtonen recht op Kamerleden die hun denkbeelden verkondigen en hun belangen vertegenwoordigen. Dit versterkt, als het goed is, ook hun band met de Nederlandse politiek.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw