Het kabinet kondigde woensdag aan een ‘verstandige’ CO2-heffing in te voeren. Het moet hiermee heel voorzichtig zijn. Een slecht doordachte belasting schaadt de economie en zal het klimaat niet verder helpen, schrijft Rob Ramaker.
In het Regeerakkoord staat dat Nederland in 2030 de helft minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Sinds het aantreden van Rutte III woedt een stevige discussie over hoe dit moet worden bereikt. Aan vijf zogenoemde klimaattafels maar ook in de samenleving en media. De focus ligt hierbij sterk op de industrie. Hier lijken snel grote stappen te zetten.
Er komt alsnog een CO2-heffing voor de grote vervuilende bedrijven. Iets waar wij al maanden voor pleiten. Nu moet de opbrengst van die heffing ook naar de gewone gezinnen, en niet via een omweg volledig terug naar de grote bedrijven
— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) March 13, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Industrie betaalt al voor CO2-uitstoot
Maar het vaak geschetste beeld dat de industrie niets doet, deugt niet. Grote bedrijven wisten de uitstoot sinds 1990 al met een derde terug te brengen terwijl meer werd geproduceerd. Bedrijven betalen al voor elke ton CO2 die ze extra uitstoten. Ze vallen sinds 2005 onder het Emissions Trading System (ETS) van de Europese Unie. Nu betalen ze tussen de 20 en 25 euro maar dit loopt waarschijnlijk op tot boven de 40 euro omdat Brussel ETS al aanscherpte. Ook wanneer Nederland niets doet, wordt CO2-uitstoot duurder.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen