Versoepelingen gaan door, met rare kronkels

Persconferentie Rutte en De Jonge over coronamaatregelen

De versoepelingen van volgende week gaan door, vooral voor buitenactiviteiten. Maar ook ‘stap 2’ gaat gepaard met vreemde uitzonderingen en kleine lettertjes, schrijft Bram Hahn.

Bij het aantal besmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen is een stevige  daling ingezet, dus kan het kabinet met vertrouwen stap 2 van het openingsplan aankondigen, zij het met de nadrukkelijke waarschuwing dat alles volgende week, op maandag 17 mei, nog kan worden tegengehouden als de cijfers toch niet gunstig blijken te zijn.

Gaat het door, dan betekent dit vanaf woensdag 19 mei een versoepeling van de coronamaatregelen op tal van buitenlocaties en in een paar binnenruimtes, en misschien meer gelegenheid om ook weer niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland te maken.

Tot zover allemaal heel begrijpelijk. Maar er zitten ook weer onbegrijpelijke en ondoordachte keuzes in het beleid.

Belang van ventileren wil maar niet doordringen

Om te beginnen een onbegrijpelijke omissie. Op de lessenaars voor de beide demissionaire bewindslieden staan tijdens de persconferentie sinds enkele weken pictogrammen met basisregels (handen wassen, afstand houden, testen). Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Maar waarom staat daar nog altijd niet bij dat het van belang is om te ventileren, zeker in het licht van het aangepaste standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie over aerosolen?

Dan de versoepelingen zelf. Hoe is het te verklaren dat sportscholen en andere binnensportactiviteiten weer zijn toegestaan, maar dat er over bibliotheken met geen woord werd gesproken? Het is al die sportschoolhouders en sporters van harte gegund, maar hoe leg je dit uit aan mensen die al maanden niet een kwartiertje naar een bibliotheek mogen om boeken uit te zoeken?

Bibliotheken, theaters en musea vissen weer achter het net

En hoe zit dat met musea en culturele instellingen, die dankzij hun systeem van kaartverkoop hun bezoekersstroom vooraf juist perfect kunnen stroomlijnen en beheersen? Mogelijk zijn er goede redenen om hun nog geen versoepeling te gunnen, maar dan zou uitleg welkom zijn.

Lees ook dit omslagverhaal: Vijf wegen naar een mooie zomer

In dat licht is het ook vreemd dat de oproep vervalt om het openbaar vervoer uitsluitend te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Het is ondanks dat dringende advies alweer geregeld erg druk in trein en bus, laat staan als iedereen weer zonder beperkingen in het ov stapt.

Wel met je team op het terras
van de club, niet in de tuin

Ook moeilijk uit te leggen: het is dus ook alle volwassenen weer toegestaan om te sporten in groepen van maximaal dertig personen, mits ze anderhalve meter afstand houden. Iedere amateurvoetballer en -hockeyer weet nog van vorige zomer: die anderhalve meter is iedereen na anderhalve meter rennen vergeten.

Maar vreemder nog is dat je nog steeds maximaal twee gasten thuis mag ontvangen. Dus je mag straks wel met een elftal op het terras van de sportclub een biertje drinken, maar niet thuis met, zeg, vier gasten.

Boeken of niet boeken, dat blijft de vraag

Hugo de Jonge ging in op vragen die bij veel Nederlanders dringend beginnen te worden, namelijk: hoe zit het met de zomervakantie? Of dringender nog: net als vorig jaar willen veel tieners na hun eindexamen met vakantie. Kan dat? De Jonge maakte bekend dat het algehele advies om tot en met 15 mei niet naar het buitenland te gaan, wordt vervangen door reisadviezen per land.

Voor degenen die al snel na 15 mei weg willen, zal het krap worden of een land dan al van oranje in geel is veranderd en of dat land omgekeerd wel Nederlanders over de vloer wil. Heel veel duidelijker werd het niet voor wie klaar zat met de laptop om te gaan boeken.

Zelftesten voor toegang

Tot slot, het wonderlijkste nieuws kwam niet uit de persconferentie maar uit de gewijzigde Wet publieke gezondheid. Dankzij een amendement van Lisa Westerveld (GroenLinks) wordt het mogelijk om ook met ‘een – al dan niet begeleide – gevalideerde antigeensneltest voor thuis’ toegang te krijgen tot bepaalde locaties en evenementen.

Er is sowieso van alles aan te merken op het testen voor toegang: dat het te laat komt, dat het te veel geld kost, dat sneltests te weinig betrouwbaar zijn voor dit doel, en dat het te hoge drempels opwerpt voor veel instellingen. Daar komt nu bij dat je aan de deur ook een niet te controleren zelftest mag tonen. Begrijpelijk dat GroenLinks de drempel voor iedereen zo laag mogelijk wil houden, maar met zelftests zonder deugdelijke controle wordt testen voor toegang helemaal een wassen neus.