Een nieuwe bestuurscultuur? Daar hoort ook een nieuwe parlementaire cultuur bij. Informateur Johan Remkes (VVD) had niet veel tekst in het debat over zijn eindverslag over de kabinetsformatie, maar hij zei een paar rake dingen, schrijft Carla Joosten. Minder Haagse poppenkast, meer aandacht voor uitvoerbare wetgeving.
In Den Haag gaat het sinds de toeslagenaffaire over een nieuwe ‘bestuurscultuur’. In het debat dinsdag werd het woord liefst42 keer gebezigd. Ieder Kamerlid vult het naar eigen inzicht in. Meestal wordt vooral van het kabinet een andere cultuur verwacht. Dat zal ook moeten als het gaat om de informatievoorziening aan de Kamer. Die moet veel beter.
Maar bij bestuurscultuur hoort ook dat de Kamer zorgt voor wetgeving die uitvoerbaar is. Wetgeving die de werkvloer – de ambtenaren dus – de ruimte geeft om maatwerk te leveren. Deze wijze tips komen van Remkes, in het debat over zijn eindverslag van zijn eerste formatieronde.
Lees hier de HJ Schoo-lezing van Sigrid Kaag nog eens na
De Kamer kan zich zijn woorden ter harte nemen, want onder de nu zo kritische Kamerleden over de toeslagenaffaire zijn er die zelf meewerkten aan onuitvoerbare wetgeving. Maar daarover hoor je geen Kamerlid. Het is nog erger. Het in februari verschenen rapport over de dramatische toestand bij ’s lands uitvoeringsorganisaties van de parlementaire ondervragingscommissie onder leiding van toenmalig VVD-Kamerlid André Bosman is nog altijd niet behandeld in de Kamer. Over parlementaire bestuurscultuur gesproken. Ga je schamen, Kame.
Bij de discussie over parlementaire cultuur hoort volgens Remkes ook een discussie van de Kamer onderling over de onderlinge omgangsvormen. Een discussie die de Kamer volgens hem zelf moet voeren. Met andere woorden: kijk in de spiegel.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen