De Universiteit van Amsterdam vindt rationaliteit ‘westers’ en dus verkeerd. Dat betekent dat de UvA niet langer een wetenschappelijke instelling is en dat de overheid de geldkraan moet dichtdraaien, vindt Roelof Bouwman.
Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.
Sinds het aantreden van de liberale premier Mark Rutte is de collectieve lastendruk in Nederland gestegen naar hoogten waarvan zelfs de fanatieke socialist Joop den Uyl nooit heeft durven dromen. Maar daar staan ook dingen tegenover.
Zo bestaan er in Nederland ongelofelijk veel regelingen die zijn bedoeld om particulieren, ondernemers en instellingen aan subsidies, fondsen, toeslagen en andere financiële tegemoetkomingen te helpen. Logischerwijs zijn aan al die regelingen voorwaarden verbonden.
Een mooi voorbeeld is de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Volgens die regeling moet een aanvraag uiterlijk 60 dagen na aankoop of lease worden ingediend. Het dient te gaan om een kleine of compacte middenklassenauto met een catalogusprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro en een accubereik van minstens 120 kilometer. Er zijn nog veel meer voorwaarden, het is maar een greep.
Aan financiële regelingen zijn altijd voorwaarden verbonden
Totale gekte regeert op Universiteit van Amsterdam, schreef Geerten Waling drie jaar geleden al
Begin vorig jaar lanceerde de overheid een reeks financiële regelingen om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Ook aan deze regelingen zijn allerlei voorwaarden verbonden.
Neem de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Die moeten ondernemers terugbetalen wanneer in het kwartaal waarvoor de TVL is aangevraagd meer geld is verdiend dan was verwacht. Ook de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) kent dergelijke bepalingen. Voor uitkeringen in het kader van de Tozo geldt bijvoorbeeld dat de gemeente aan de hand van de genoten inkomsten berekent of en hoeveel er moet worden gerestitueerd. Tozo-leningen (voor bedrijfskapitaal) moeten altijd worden terugbetaald.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Ook de Nederlandse universiteiten krijgen geld van de overheid – van het Rijk, om precies te zijn. Dat geld is bedoeld voor het geven van wetenschappelijk onderwijs en het doen van wetenschappelijk onderzoek. Alleen erkende universiteiten komen voor rijkssteun in aanmerking. Welke dat zijn, staat vermeld in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).
Wordt op UvA nog wel aan wetenschap gedaan?
In de WHV wordt ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) genoemd. De rijksoverheid verkeert dus in de veronderstelling dat op de UvA aan wetenschap wordt gedaan. Maar is dat nog wel zo?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen