Een overheid zou alleen moeten besluiten tot een vaccinatieplicht als elk ander middel om de vaccinatiegraad te verhogen, is benut. Grondrechten als de onaantastbaarheid van het eigen lichaam zijn niet voor alledaagse situaties, maar juist voor als het precair wordt, schrijft Arendo Joustra.
De kracht van een democratie kun je afmeten aan de omgang met minderheden. Hoe volwassener een democratie, hoe meer oog er is voor andersdenkenden. In prille democratieën zie je vaak dat de meerderheid, hoe klein ook, denkt dat ze de baas is, zich alles kan permitteren en zich van minderheden niets hoeft aan te trekken. Hongarije en wellicht Polen zijn actuele voorbeelden in Europa.
Ongevaccineerde minderheid doet beroep op grondwettelijk recht
Meer over dit onderwerp: Een vaccinatie verplichten of niet?
Het is van belang dit voor ogen te houden als het gaat om de vaccinatieplicht. Mag een meerderheid haar wil opleggen aan een minderheid die – om zeer uiteenlopende redenen – zich niet wil laten vaccineren? En daarbij een beroep doet op het grondwettelijk recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Moet die minderheid niet worden beschermd tegen de almachtige staat?
Maar hoe op te treden als in een crisissituatie een minderheid de meerderheid lijkt te gijzelen? Het kabinet moet immers allerlei ontwrichtende en (vanwege de financiële steun) kostbare maatregelen nemen om de toeloop van coronapatiënten in de zorg te beperken. En van alle ongevaccineerden belandt een veel groter percentage in het ziekenhuis dan van alle gevaccineerden. De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd dat de zorg (en daarmee de samenleving) wordt ontlast als ongevaccineerden zich massaal en snel laten vaccineren.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen