In tijden van crisis en grote uitdagingen heeft ieder mens behoefte aan hoop en optimisme. Maar Nederland lijkt klem te zitten in pessimisme, verdeeldheid en chagrijn. Een bezielend verhaal is dringend nodig.
De donkere dagen aan het einde van 2021 zijn bijna even deprimerend als die van vorig jaar. De coronapandemie blijft het land in haar greep houden, alsof Nederlanders nog niet genoeg problemen hebben: de huizencrisis, de stikstof- en klimaatcrisis, de inflatie, de gasbevingen en het dreigende gastekort, de misstanden bij de overheid, overbelasting in de zorg en het onderwijs, de teleurstellende koopkracht en pensioenen, allerhande zorgen over immigratie en de islam. Velen hebben best wat te klagen, en dat doen zij volop.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Grote uitdagingen voor politiek en samenleving zijn er altijd geweest. De vraag is vooral hoe politici, bestuurders en gewone Nederlanders daarmee omgaan. Een pragmatische, technocratische aanpak van de problemen blijkt niet bevredigend. Nu steeds minder Nederlanders het gevoel hebben dat de overheid ook voor hen werkt, dat de samenleving ook van hen is en dat ook zij mogen delen in de voorspoed, gaat er iets heel erg mis.
Na de oorlog groeiden hele generaties Nederlanders op die zich niet altijd verzekerd wisten van welvaart, succes of veiligheid. Tijdens de jaren van wederopbouw was het armoe troef, om over de kille behandeling van overlevenden van het nazisme en de jappenkampen maar te zwijgen. Vanaf de jaren zeventig brachten bovendien oliecrisis, massale werkloosheid en de voortdurende dreiging van de Koude Oorlog grote onzekerheid.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen