Niet alleen lokale partijen zijn winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwe, landelijke ‘horzelpartijen’ deden het ook goed, stelt Gertjan van Schoonhoven vast.
Natuurlijk zijn lokale partijen de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen geworden: in 223 van de 333 deelnemende gemeenten is een lokale partij nu de grootste, aldus de Verkiezingsdienst van het ANP donderdagochtend. Het aantal stemmen op een lokale partij groeide fors ten opzichte van 2018. Toch is er ook nog wel een ander type politieke partij als winnaar aan te wijzen: de horzelpartij.
Kiezer volhardt in boosheid: verkiezingen bevestigen vertrouwenscrisis
Wat is de horzelpartij? In het verleden, toen grote partijen nog groot waren, waren het vooral de eigen jongerenorganisaties die de grote moederpartijen prikkelden en scherp hielden. In het huidige politieke landschap lijkt die rol meer weggelegd voor al die kleine, nieuwe, autonome politieke partijen die er min of meer aan de lopende band worden opgericht. Soms zijn die partijen een afsplitsing van een bestaande grote partij. Denk aan DENK, opgericht door boos weggelopen PvdA-ers van Turkse komaf. Denk natuurlijk ook aan de PVV van Geert Wilders, ex-VVD-er van Limburgse komaf.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen