Ook in de buitenlandse politiek manifesteert zich een kloof tussen elite en volk. Het zijn in de regel welgestelden die landgenoten vragen offers te brengen voor de goede internationale zaak, zoals bescherming van de soevereiniteit van Oekraïne, schrijft Gerry van der List.
De democratisering in Nederland lijkt te haperen. Op een verkiezing van burgemeesters en het staatshoofd is geen zicht en invoering van referenda ligt evenmin in het verschiet. Soms is zelfs sprake van een terugval. Vroeger had het volk bijvoorbeeld inspraak bij de keuze van de vertegenwoordiging van Nederland op het Eurovisie Songfestival. Nu beslist een klein clubje dat een geestelijk labiel meisje van wie – bijna – niemand ooit had gehoord, namens het vaderland optreedt met een liedje dat – bijna – niemand graag hoort.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
De zangeres met de rare naam S10 zal in Turijn straks geen eerste worden. De winnaar lijkt al min of meer vast te staan: Kalush Orchestra. Dit heeft niet zozeer te maken met de kwaliteit van de zang en het ten gehore gebrachte lied als wel met de herkomst van de groep: Oekraïne. Overal in de wereld bloeien de liefde en de belangstelling voor het aangevallen land. Oekraïense cultuurdragers krijgen ineens volop aandacht en Ziggo heeft ruimte gemaakt voor de nieuwszender Ukraina 24, terwijl de meeste abonnees toch liever kanalen in hun pakket zien waar de taal een minder grote barrière voor begrip van de uitzendingen vormt.
Sympathie voor Oekraïne leidt soms tot dubieuze maatregelen
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen