Vertrouwen in de politiek valt of staat bij herkenbare, authentieke politici. Die zijn er ook wel, maar het probleem is dat ze steeds vaker in de oppositie zitten en niet aan de knoppen. Wanneer komt de verbeelding weer aan de macht, vraagt Geerten Waling zich af.
De verbeelding aan de macht. Die slogan uit de Parijse revolte van 1968 kreeg in Nederland vorm in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Deze rommelige regering, met markante en gedreven persoonlijkheden als Joop den Uyl, Dries van Agt, Max van der Stoel, Wim Duisenberg en Ruud Lubbers, moest afrekenen met de vastgeroeste bureaucratische politiek. Zonder veel successen te boeken kreeg het kabinet toch een authentiek imago.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Politiek ging ook toen al om gevoel. ‘Echtheid’ en ‘oprechtheid’ wekten vertrouwen. Zeker nu, in een tijd waarin het vertrouwen van burgers in ‘de politiek’ en ‘de overheid’ gevaarlijk laag is, is de behoefte aan oorspronkelijke, invoelbare persoonlijkheden groot. Van de kopstukken uit de zittende regering lukt het alleen Mark Rutte nog om enigszins herkenbaar over te komen. Ondanks zijn vele gestruikel heeft hij bij de kiezer een krediet opgebouwd dat hij verbazingwekkend lang weet te kapitaliseren. ‘Mooi!’, ‘gaaf!’, ‘dank!’ – de opzichtige eendimensionaliteit van zijn ideeënwereld en zijn gevoelsleven is tegelijk ook vertrouwd gaan voelen.
Dat lukt de plastieken CDA-ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge al veel minder en vooral Sigrid Kaag (D66) kampt met een gedeukte geloofwaardigheid. Invoelbaar en oprecht overkomen blijkt niet iets wat je kunt leren in mediatrainingen. Integendeel.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen