De Nederlandse vlag geldt als ‘een eerbetoon aan de natie’. Het rood-wit-blauw staat symbool voor eenheid en onafhankelijkheid van het koninkrijk. Met die vlag moet je niet sollen, dat is fout vlagvertoon, vindt René van Rijckevorsel.
Waar je ook komt, of het nou de Bommelerwaard is of Zandvoort aan Zee, overal zie je omgekeerde Nederlandse vlaggen. Niet alleen op het ‘boerenland’ dus. Soms dundoek, vaker nog zijn het grote stickers die in gemeenten langs doorgaande wegen aan alle lantaarnpalen zijn bevestigd.
In het beleid vervangt de ‘bioboer’ de ‘turboboer’ als bron van nationale trots. Begrijpelijk dat dit pijn doet, schreef Gertjan van Schoonhoven
De onderstebovenvlag is, zoals bekend, een teken van protest. De omgedraaide vlag dook voor het eerst op in Nederland tijdens gelehesjesbetogingen in 2018. Daarna zag je hem bij demonstraties tegen coronamaatregelen. Het vlagvertoon van nu richt zich tegen het stikstofbeleid in het bijzonder en alle kabinetsbeleid in het algemeen.
De onderstebovenvlag is ook de vlag van verbittering
Het is ook de vlag van verbittering, waaronder snelwegen worden afgezet, branden gesticht en ministers op hun thuisadres fysiek bedreigd.
Volgens aanhangers is de omgekeerde vlag een teken van de noodtoestand waarin Nederland zou verkeren. Op zee gold het omkeren van de vlag immers als noodsignaal. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam hangt een schilderij van de zoektocht naar een matroos die overboord is gevallen. Twee negentiende-eeuwse zeilschepen voeren de omgekeerde vlag in hun mast.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen