Premium Lock Louter paniekvoetbal en geen fundamenteel debat over asiel

Persconferentie Van der Burg en De Jonge over asielopvang. Foto: ANP BART MAAT

Het asielakkoord van Rutte IV is een compromis van een verdeeld kabinet en louter paniekvoetbal, schrijft Carla Joosten. Een enkele zinvolle maatregel weet niet te verhullen dat het geheel ontbreekt aan een fundamenteel debat over een asiel- en immigratiebeleid dat overleving van de verzorgingsstaat mogelijk maakt.

Dat het kabinet de asielketen wil verbeteren en de instroom vertragen, is uitstekend. Maar meer huizen toewijzen aan statushouders, waardoor nog minder huizen beschikbaar komen voor Nederlanders, leidt tot radicalisering in en buiten de Tweede Kamer.

In Utrecht werden via deze ‘versnellingsprocedure’ in drie weken 297 statushouders aan een huis geholpen, waardoor de gemeente in één klap de achterstand in woningtoewijzing aan statushouders wegwerkte. Maar er meldden zich ook bezwaarmakers die zich gediscrimineerd voelen. Het valt te prijzen dat de gemeente zelf het College voor de Rechten van de Mens vraagt om het beleid te toetsen aan de Wet gelijke behandeling.

Verstandige rem op instroom door gezinshereniging te vertragen

Het asielakkoord van vrijdag 26 augustus bevat een verstandige rem op de instroom door gezinshereniging te vertragen en zo het opvangsysteem te ontlasten. Nu kunnen na een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nareizende gezinsleden naar Nederland komen terwijl de asielstatushouder nog steeds op locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zit of te weinig woonruimte heeft voor alle gezinsleden. Daardoor moeten die ook weer in de overbelaste COA-opvang.

Van de 40.000 migranten in de opvang zijn er momenteel 15.400 statushouder, van wie 7.200 nareiziger. Als na 15 maanden nog geen woning is gevonden, krijgen de gezinsleden volgens het asielakkoord alsnog een visum.

De asielindustrie kondigde meteen de gang naar de rechter aan, want de rem op gezinshereniging zou in strijd zijn met een Europese richtlijn.

Onrust over tekort aan opvang en commotie over dwang in Tubbergen

Het asielakkoord volgt op de onrust over het groeiende tekort aan opvang, dat zich manifesteerde in de ‘buitenslapers’ in Ter Apel en de commotie over de aankoop van een hotel door het COA in Tubbergen. En dit alles door fouten uit het nabije verleden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw