Premium Lock Raven van Dorst ‘hen’ noemen: moet dat echt?

Raven van Dorst geeft de voorkeur aan de meervoudsvorm ‘hen’. Foto: Anneke Janssen/HH/ANP

Non-binaire personen eisen dat zij met ‘hen’ worden aangesproken in plaats van met ‘haar’ of ‘hem’. De vraag daarbij is in hoeverre een samenleving tegemoet moet komen aan de verlangens van een erg klein groepje, schrijft Gerry van der List.

AVROTROS gaat met de moderne tijd mee. Bij het Gouden Televizier-Ring Gala in oktober zal geen onderscheid meer worden gemaakt tussen presentator en presentatrice. Mannen en vrouwen dingen naar dezelfde prijs. Het Nederlands Film Festival diende wellicht als voorbeeld. Daar werd vorig jaar al een genderneutraal Gouden Kalf voor de beste acteerprestatie uitgereikt.

Lees meer over de uitreiking van het Gouden Kalf 2021: Genderneutrale prijzen: best een verstandig idee

Toen was er nogal wat gemor over deze innovatie. Zeker ook bij de mannelijke en vrouwelijke kanshebbers, die hun kansen op een prijs verminderd zagen omdat ze nu ineens extra concurrentie te duchten hadden van personen met andere geslachtsorganen.

Toch valt voor de geslachtelijke neutraliteit wel iets te zeggen. Het is niet zo dat een bepaald geslacht een evident voordeel heeft als het gaat om acteren of presenteren. De verrichtingen van Halina Reijn en Ramsey Nasr of Eva Jinek en Humberto Tan mogen best met elkaar worden vergeleken.

Dubieus dat voormalige mannen aan vrouwensportwedstrijden meedoen

In de sport is het anders. Daar spelen fysieke krachten een rol, zodat kerels over de hele linie aanmerkelijk beter voor de dag komen. Daarom is het heel dubieus om een operatief in een vrouw veranderde man aan dameswedstrijden te laten meedoen. Op de Olympische Spelen in Tokio deed in 2021 een gewichthefster uit Nieuw-Zeeland mee die voor haar dertigste nog als man te boek stond. De klachten over competitievervalsing waren zeer begrijpelijk.

Lees de bijdrage van criminoloog Bart Collard op EW Podium: Transvrouwen horen niet in vrouwelijke sportcompetities

De klagers worden vaak voor ‘transfoob’ uitgemaakt. Gelukkig hebben zij een bondgenoot in misschien wel de beroemdste transgender ter wereld. Caitlyn Jenner, die als Bruce Jenner olympisch goud op de tienkamp won, keerde zich onomwonden tegen het deelnemen van transmeisjes aan vrouwelijke sportcompetities op scholen. Dat is gewoon niet fair, zei de Amerikaanse.

Opmars van non-binairen zet sportbonden opnieuw aan het denken

Sportbonden moeten zich niet alleen buigen over de vraag of Caitlyn Jenner gelijk heeft, maar dienen ook na te denken over de gevolgen van de opmars van de non-binairen, de personen die weigeren een keus te maken als ze m/v op een formulier zien staan. Zoals Ryanne van Dorst, een muzikant en presentator die zich nu ‘Raven’ noemt en verlangt dat haar complexe persoonlijkheid met ‘hen’ wordt aangeduid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw