Achter de discussie over de hoofddoek ligt een strijd tussen twee vormen van liberalisme. De ‘tolerante’ desinteresse van progressieve partijen als D66 en GroenLinks botst met een principieel liberalisme, dat vraagtekens durft te zetten bij religieuze klederdracht in publieke functies én bij jonge kinderen, schrijft Geerten Waling.
Lees de column van Zihni Özdil: Hoe drie Turkse vrouwen Nederland een lesje intellectuele moed geven
De hoofddoek is een hoofdpijndossier. Terwijl de ‘zedenpolitie’ van de religieuze dictatuur in Iran jonge meisjes bruutweg vermoordt wegens het foutief dragen van de hoofddoek, is in Nederland discussie over solidariteitsacties met Iraanse vrouwen, zoals het afknippen van haarlokken door drie vrouwen – Fidan Ekiz, Yesim Candan en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius – in het televisieprogramma Op1.
Dergelijke acties zijn, volgens een uitgesproken moslima op Twitter, ‘smerig’ en ‘opportunistisch’, bedoeld om vrouwen met hoofddoek in Nederland ‘als gevaar te framen’. Presentatrice Fidan Ekiz reageerde fel: deze ‘islamofobie-roepers’ laten de vrouwen in Iran ‘keihard vallen, keer op keer’.
Het is niet alleen dat toeblaffen. De strijd van de vrouwen daar wordt gebruikt om vrouwen met hoofddoeken hier als gevaar te framen. Het is smerig en opportunistisch. pic.twitter.com/TADUUJsbMZ
— Emine Uğur (@overlistener) October 7, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Twee vormen van liberalisme botsen in de hoofddoekdiscussie
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen