Een overheid die kwaad wil, staat in Nederland weinig in de weg om bevriende rechters aan te stellen. Bij de Raad van State zijn politieke benoemingen zelfs heel gewoon. Aan onze rechtsstaat valt voor democraten nog veel te verbeteren, constateert Roelof Bouwman.
Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.
Veel Nederlanders zijn goed op de hoogte van de ins en outs van de schaatssport. Geen wonder: vaak binden we al op zeer jonge leeftijd voor het eerst ‘de ijzers onder’, zoals dat heet. Zodra het stevig gaat vriezen, kunnen op onze plassen, meren, vaarten en grachten honderdduizenden schaatsers worden geteld.
Om soortgelijke redenen zouden we eigenlijk ook heel goed op de hoogte moeten zijn van kwesties die met (staats)recht en rechtspraak te maken hebben. Nogal wat Nederlanders hebben namelijk rechtsgeleerdheid gestudeerd.
Ondanks populariteit studie gebrekkige kennis juridische zaken
Al vele jaren geniet de opleiding een onverwoestbare populariteit. Het lijkt wel of het in onze genen zit. Zo startte de bachelor rechtsgeleerdheid in het collegejaar 2020-2021 als grootste studie met een recordaantal van 6.403 inschrijvingen, bijna duizend meer dan een jaar eerder.
Toch maakt onze kennis van juridische zaken niet altijd een bonafide indruk. Een mooi voorbeeld is het in Nederland zeer hardnekkige misverstand dat politici zich niet zouden mogen uitspreken over het werk van de rechter.
De trias politica – de scheiding tussen de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht – zou dat verbieden. Menig Tweede Kamerlid dat onverhoeds kritiek leverde op een rechterlijk vonnis kreeg het al te horen: zulk commentaar is ‘de bijl aan de wortel van de rechtsstaat’.
Scheiding wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht bestaat niet
Maar de scheiding tussen de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht bestaat niet en heeft nooit bestaan, schreef de Tilburgse jurist Hendrik Gommer in 2008 in zijn dissertatie over de invloed van politici op rechters. De Franse filosoof Montesquieu (1689-1755), geestelijk vader van de trias politica, had het namelijk niet over een machtenscheiding, maar over een evenwicht tussen instituten.
Lees dit ingezonden opiniestuk terug: Klimaatvonnis over Shell: trias politica in de verdrukking
Parlementariërs, rechters en bestuurders mogen zich daarom best uitspreken over elkaars werk. De crux is dat ze de bevoegde partij niet mogen overrulen. In de woorden van Gommer: ‘Niet de scheiding der machten is belangrijk, maar de scheiding der functies.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen