Columnist Zihni Özdil is het inhoudelijk eens met de schilderijbesmeurders over de klimaatcrisis. En ook met de handplakmeneer bij Jinek. Maar, zo schrijft Özdil, hun domme acties zijn het best denkbare cadeau aan de fossiele industrie.
Het is 1983 en in Nederland is de grootste demonstratie in Europa ooit. Maar liefst 550.000 mensen zijn komen opdagen op het Malieveld in Den Haag. Tegen de plaatsing van Amerikaanse kruisraketten. Die historische demonstratie volgt op een demonstratie in 1981 op het Amsterdamse Museumplein. Daar kwamen 400.000 mensen op af.
Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.
In 1984 gevolgd door een volkspetitie aan de Tweede Kamer met maar liefst 3,7 miljoen handtekeningen.
Van dit alles schrok president Ronald Reagan zo erg dat hij Jerry Bremer als ambassadeur aanstelde om ‘orde op zaken te stellen’. ‘Ik probeerde argumenten te bedenken die een doorsnee Nederlander zou begrijpen en kunnen steunen.’ Aldus Jerry Bremer een paar jaar geleden in EW over zijn aanstelling als ambassadeur in Nederland.
Acties leidden indirect tot drastische reductie van atoomwapens
Bremer begreep heel goed de kracht van het Komitee Kruisraketten Nee: in gewone mensentaal jong en oud, arbeider en middenklasse, stad en platteland verenigen voor een gezamenlijk doel. Anders kun je in een klein land als Nederland nooit honderdduizenden mensen mobiliseren en bijna vier miljoen handtekeningen ophalen.
Lees ook de column van Simon Rozendaal: Niet politici vertragen energietransitie, maar de onwillige natuurwetten
Ja, die kruisraketten kwamen er alsnog in 1985. Maar het Komitee Kruisraketten Nee was wel degelijk succesvol. Doordat de Nederlandse massabetogingen vanaf het begin al oversprongen naar de landen om ons heen, zagen Reagan en Michael Gorbatsjov zich gedwongen aan tafel te gaan zitten. Dat leidde uiteindelijk in 1987 tot de zogeheten INF-verdragen: een drastische reductie van atoomwapens. Helaas in 2018 eenzijdig opgeheven door president Donald Trump.
Wie met deze kennis in het achterhoofd naar de Nederlandse klimaatactivisten van 2022 kijkt, schudt mismoedig zijn hoofd.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen