Premium Lock De dunne lijn tussen geloof, bijgeloof en complotdenken

Complotdenker David Icke in 2020. Foto: Eyevine/ANP

Complotdenkers worden vaak afgeschilderd als gevaarlijke gekken. Maar het is lastig objectief vast te stellen waarin het geloof in buitenaardse reptielen verschilt van dat in een opperwezen. Het voortrekken van religies is dan ook uit den boze, schrijft Gerry van der List.

Het liberale gehalte van de Nederlandse samenleving valt af en toe flink tegen en lijkt bovendien af te nemen. Ook bij zich liberaal noemende groeperingen. Zo liepen bewindslieden en Kamerleden van de VVD voorop bij het – succesvolle – streven de geplande komst van David Icke naar Nederland te voorkomen. Teleurstellend weinig zogeheten opinieleiders protesteerden tegen deze principieel laakbare beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Van de omstreden Brit wordt gezegd dat hij de Holocaust ontkent, wat hijzelf trouwens tegenspreekt. Verder staat Icke bekend als een ‘complotdenker’, een kwalificatie die tegenwoordig snel in de verbale strijd wordt geworpen om afwijkende opinies de kop in te drukken.

In het geval van de voormalige profvoetballer, die zich eerder presenteerde als Zoon van het Opperwezen, is sprake van de verkondiging van de visie dat de aarde is gekaapt door buitenaardse reptielen. Wie denkt en hoopt dat deze theorie door niemand serieus wordt genomen, heeft de intellectuele ontwikkelingen bij Forum voor Democratie niet goed gevolgd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw