Premium Lock Dalende leesvaardigheid op basisschool heeft catastrofale gevolgen

Lessituatie op een basisschool bij groep 6. foto: ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

De Onderwijsinspectie meldt dat nog maar de helft van de Nederlandse kinderen de minimale leesvaardigheid heeft om mee te doen in de maatschappij. Columnist Zihni Özdil waarschuwt welke catastrofale gevolgen dat heeft voor ons land. Terwijl de oplossing volgens hem niet zo moeilijk is.

Ik fronste mijn wenkbrauwen toen ik deze week het nieuwsbericht zag: slechts de helft van de Nederlandse kinderen haalt aan het eind van het basisonderwijs niveau 2F, de minimale leesvaardigheid om mee te kunnen komen in de maatschappij, meldde de Onderwijsinspectie.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Maar wacht eens even. Aan het eind van de basisschool moet je toch 1F halen? Waarom is dat dan niet genoeg qua lezen?

Ik belde de Onderwijsinspectie. Die gaf heldere uitleg: met 1F begrijp je alleen simpele teksten die in je eigen belevingswereld liggen. Pas met 2F kun je ook dingen begrijpen als recepten van de apotheek, gebruiksinstructies voor de stofzuiger of websites van de overheid.

Wat gebeurt er met 1F-leerlingen als ze volwassen worden?

Een maatschappij moet ernaar streven dat ten minste tweederde van de kinderen die de basisschool verlaten niveau 2F haalt, stelt de Onderwijsinspectie over de telefoon. Maar de afgelopen vijftien jaar is het aantal Nederlandse kinderen dat dit bereikt, hard omlaaggegaan.

Mijn gefronste wenkbrauwen sloegen meteen om in een zeer zorgelijke blik.

Voor de zekerheid vroeg ik het nog aan de inspectie: wat gebeurt er als al die kinderen met niveau 1F volwassen worden? Dat is straks zeker de helft van Nederland. Wat kunnen die dan nog wel? Kunnen ze pakketjes en maaltijden bezorgen?

Dat lukt dan nog net, was het antwoord. Maar zodra de bezorgscooter stuk is, kan zo iemand de handleiding voor de reparatie niet begrijpend lezen. Laat staan brieven van de Belastingdienst, de zorgverzekeraar of de gemeente.

Lekker dan.

Een maatschappelijke ramp van jewelste

Door mijn telefoontje met de Onderwijsinspectie begint het me echt te dagen waar we op afstevenen in Nederland. Een land waar straks op z’n minst de helft van de burgers is afgeschreven. Sociaal gehandicapt en uitgeburgerd. Minstens de helft kan hooguit pakketbezorger worden. Want vergis u niet: belangrijke beroepsopleidingen zoals die voor installatiemonteur zullen dan ook buiten bereik voor zijn deze mensen.

Minstens de helft van Nederland, schrijf ik bewust, want als deze trend doorzet, kan straks tweederde van de bevolking niet meer meedraaien in de samenleving.

Met andere woorden: we stevenen af op een maatschappelijke ramp van jewelste. Uw columnist verbaast zich er dan ook over dat niet het hele land in rep en roer is door dit buitengewoon zorgwekkende nieuws.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw