Musea worstelen met dilemma’s. Zij vragen zich af hoever ze moeten gaan in politieke correctheid. Ze leggen in elk geval graag uit wat er niet deugt aan Nederlanders, schrijft Gerry van der List.
Lees de blog van Philip van Tijn: Wijst Verzetsmuseum met fout besluit de weg naar het goede?
Het was zo’n onderwerpje waarop columnisten en twitteraars met een rechtse inborst zich vol overgave storten. De directeur en de conservator van het vernieuwde Verzetsmuseum hadden in de media laten weten niet zo gelukkig te zijn met de aanduiding ‘helden’ voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen tegen de bezetter. Het ging immers om personen die niet onfeilbaar en voor de volle 100 procent heldhaftig waren en die bovendien meestal ook geen helden genoemd zouden willen worden.
De boze reacties waren voorspelbaar. Een verbaal altijd nogal agressieve senator van JA21 meende een waardevolle politieke bijdrage aan de discussie te leveren door de conservator met een zelfbedacht woord voor ‘tutfiepje’ uit te maken en geestverwanten klaagden steen en been over de relativering van dappere daden.
Och. Zo’n tot millennial gemaakt tutfiepje toch. Met zo’n doodernstig, humorloos toontje. Gelukkig gaan zulke meisjes niet over ons taalgebruik. Vrij land. Mede met dank aan onze verzetshelden. https://t.co/wdgmFzdF5H
— Annabel Nanninga (@ANanninga) November 28, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Rijksmuseum wil het beeld van een rijk verleden corrigeren
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen