Het Amsterdamse Verzetsmuseum gebruikt de term verzetsheld niet meer omdat niemand continu een held is. Columnist Zihni Özdil vraagt zich af: is Hitler volgens het Verzetsmuseum dan ook geen schurk meer omdat niemand continu een schurk is?
Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.
Laat ik vooropstellen dat het volkomen gezond is woorden te laten meebewegen met een veranderende tijdsgeest. Zeker Nederland heeft veel te lang vastgehouden aan een soort ultraconservatieve lijn van nationale verheerlijking.
Denk bijvoorbeeld aan de term Gouden Eeuw. Die is later bedacht door Nederlandse historici en slaat helemaal nergens op. In die tijd werd één procent van de Nederlanders stinkend rijk, terwijl de rest in bittere armoede leefde. En dan heb ik het nog niet eens over de tot slaaf gemaakten in de koloniën. Niks Gouden Eeuw dus, en heel goed dat we daar nu een debat over voeren.
Of het begrip zeeheld. Als blijkt dat een historische figuur die we zeeheld noemen zich vooral bezighield met genocide, onderdrukking of slavernij, moeten we zo iemand wellicht geen held meer noemen.
Term verzetsheld in de ban
Waar het Amsterdamse Verzetsmuseum deze week mee in het nieuws kwam, lijkt ogenschijnlijk te passen in dit beschavingsproces. Maar wie er twee seconden over nadenkt, ziet dat het tegendeel waar is.
Lees meer over het vernieuwde Verzetsmuseum: In nieuwe Verzetsmuseum is uitzichtloosheid voelbaar
Wat is er aan de hand? Het Verzetsmuseum heeft een nieuwe collectie waarin ook het perspectief van oorlogsmisdadigers aan bod komt. En de term verzetsheld gaat in de ban omdat niemand ooit honderd procent een held is. ‘We brengen nieuwe perspectieven en we leggen nieuwe accenten,’ aldus de museumdirecteur.
Een voorbeeld van deze nieuwe perspectieven en nieuwe accenten van het Verzetsmuseum: verzetsheld, pardon excuseert u mij, verzetspersoon Hannie Schaft werd door de meedogenloze nazi die haar opjoeg gezien als een terroriste.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen