Een landelijk vuurwerkverbod is niet de oplossing om geweld en vernielingen rond Oud en Nieuw te stoppen, schrijft Afshin Ellian. De oorzaak van de rellen zit in de probleemwijken. De overheid moet met een bestendig beleid komen, gericht op verspreiding van inwoners om de gettovorming in deze wijken te voorkomen.
De ‘oorlog’ tijdens Oudejaarsnacht is terug van weggeweest. Gedurende de coronapandemie verliep de Oudejaarsnacht nog vrij rustig.
Tientallen gewonden en enorme schade aan eigendommen van anderen beginnen wij normaal te vinden. Maar de hulpverleners vinden het niet normaal. Politieagenten en ambulancemedewerkers werden in de Oudejaarsnacht aangevallen, waardoor alleen al in Den Haag twaalf agenten gewond raakten.
Wanneer houden we op dit soort baldadigheden normaal te vinden? Nogal wat politici kwamen onmiddellijk met een grondige oplossing, namelijk het verbieden van vuurwerk. Ook dit jaar gold in een aantal gemeenten een vuurwerkverbod. Dat werd niet opgevolgd door de inwoners, maar er werden nauwelijks boetes uitgeschreven. Toch willen politici een landelijk vuurwerkverbod. Politici hebben kennelijk een veel te hoge dunk van zichzelf.
De vraag rijst of het vuurwerk tijdens Oudejaarsnacht een probleem is. De overgrote meerderheid van de bevolking houdt zich aan de regels. In een aantal steden, zoals Den Haag of Amsterdam, doen reljongeren dat niet. Moet dan vanwege dit beperkte aantal jongeren een landelijk vuurwerkverbod worden afgekondigd? Is dat de echte oplossing?
Net als velen worstel ik met deze vraag. Maar laten we kijken naar de groepen jongeren die tijdens Oudejaarsnacht relden en naar de wijken waar dit gebeurde. Dan zien we dat niet het vuurwerk, maar de problematische wijken de onderliggende oorzaak van de rellen vormen.
Haagse wijk Escamp is schokkend voorbeeld van probleemwijk
De Telegraaf publiceerde gisteren een schokkend artikel over een probleemwijk in Den Haag. Het artikel begint met deze angstaanjagende mededeling: ‘Escamp is hét zorgenkindje van de Hofstad. Misdaad- en overlastcijfers zijn uitermate zorgelijk. De laaggeletterdheid is er ruim drie keer zo groot als het landelijk gemiddelde. Migranten vormen 40 procent van de bewoners. Nergens steeg de overlast zo fors als in Escamp, zo vermeldt het Concept Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 van de gemeente.’
Lees ook dit commentaar: Waarom het maar geen Oud en Nieuw van knalerwtjes wil worden
Het gaat hier niet langer om de eenvoudige criminele handelingen. De criminaliteit gaat in Escamp de gevaarlijke kant op. De politie ziet een toename van ‘high impact crimes’, zoals woninginbraak, overvallen, straatroven en geweldsmisdrijven. De Telegraaf berichtte ook over eerdere onderzoeken die uitwezen dat Escamp wordt gekenmerkt door een gebrekkige sociale cohesie, verloedering, overbewoning, een kwetsbare bevolking, armoede, werkloosheid en schooluitval.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen